117 ışık yılı uzaklıkta yaşanabilir gezegen keşfedildi

Araştırmacılar, ölmekte olan bir yıldızın yakınında yaşamın sürdürülebileceği bir gezegen olabileceğine inanıyor. Eğer bu hipotez doğrulanırsa,  "beyaz cüce" ​​olarak adlandırılan bir yıldızın yörüngesinde dönen potansiyel olarak yaşamı destekleyen bir gezegenin ilk bulunuşu olacak.

Bununla birlikte, gezegen, yıldızın yaşamı sürdürmek için ne çok soğuk ne de çok sıcak olduğu "yaşanabilir bölgesinde" tespit edildi. Çalışma, Royal Astronomical Society'nin aylık duyurularında yayımlandı.

Araştırmayı yöneten University College London'dan Prof. Dr.  Jay Farihi, gözlemin gök bilimciler için tamamen yeni olduğunu söyledi.

BBC News'e konuşan Farihi,  "Bir beyaz cücenin yaşanabilir bölgesinde ilk kez böyle bir şey gözlemledik. Bu nedenle başka bir gezegende yaşam olasılığı var" dedi.

BEYAZ CÜCE NEDİR?

Diğer taraftan, çok büyük yıldızlar öldüklerinde kara deliklere dönüşüyor.  Güneş gibi daha küçük olan yıldızlar ise  beyaz cücelere dönüşüyorlar. Tüm nükleer yakıtlarını tüketmiş ve dış katmanlarını kaybetmiş bu yıldızlar, genellikle bir gezegen büyüklüğündedirler ve ilk oluştuklarında mavimsi beyaz bir ışık yayıyorlar. 

Farihi, araştırmanın sonuçlarının, gökbilimcilerin beyaz cücelerin etrafındaki gezegenlerin doğrudan kanıtlarını aktif olarak aramaları için bir teşvik görevi görmesi gerektiğini belirterek, "Eğer  bir tane bulursak, bu durum onun genellikle yaygın olduğu anlamına gelir" dedi.