Ataköy 2. Kademe Atıksu İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi hizmete alındı

Törene, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu’nunyanısıra Milletvekilleri Emine Gülizar Emecan ve Sezgin Tanrıkulu, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu, İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay ile çok sayıda İBB ve İSKİ çalışanı katıldı.

1.Etabı 2010 yılında 360 bin metreküp kapasite ile hizmete alınan Ataköy Atıksu İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin 2.Kademesinin tamamlanarak hizmete alınması ile günlük kapasite 240 bin metreküp daha artarak 600 bin metreküpe ulaştı.

Tesis Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Başakşehir, Küçükçekmece, Sultangazi ve Esenler İlçeleri’nden toplanan 2 milyon 400 bin nüfusun atıksuyunu arıtacak ve çevreye zararsız hale getirecek.

Tesiste ayrıca, arıtılan suların yeniden tesis ihtiyaçlarında kullanılabilmesini sağlayacak 20 bin metreküplük Membran Ünitesi ile arıtma işlemleri sırasında ortaya çıkan çamuru hem bertaraf etmek hem de ısı ve enerji elde edebilmek için Çamur Çürütme Tankları gibi gelişen arıtma teknolojileri de yer alıyor.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu Sosyal Medya'da yaptığı açıklamda, "Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin ikinci etabının açılışını İBB Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu  ile gerçekleştirdik. İBB ile altyapı çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz." dedi.

Günlük arıtma kapasitesi 600.000 m3 olan Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi; 2010 yılında hizmete alınmıştır. Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Esenler, Küçükçekmece ve Sultangazi İlçelerinde yaklaşık 2,5 milyonluk nüfusun atık sularını arıtmaktadır.

Tesisten çıkan su; bahçe, park, rekreasyon alanları, spor tesisleri, otoyol kenarları, yangın söndürme ve sanayide kullanılabilmektedir. Tesis sayesinde yaklaşık 200 bin ton atığın denize dökülmesi engellenmektedir. Arıtma neticesinde ortaya çıkan çamurdan enerji üretilerek, tesiste tüketilen enerjinin yüzde 30’u karşılanmaktadır. Çünkü kurutulan çamur linyit kömürü seviyesinde ikincil yakıt olarak kullanılabiliyor.

Tesis, aynı zamanda ülkemizdeki atık suyun katı nihai ürüne ve biyogaza dönüştürüldüğü, biyogazdan elektriğin üretildiği, kuru ürünün ise çimento fabrikalarına katı yakıt olarak verildiği ileri biyolojik atık su arıtma tesisidir.

Ataköy İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi 20 ana üniteden oluşmaktadır;

1) Kaba Izgaralar
2) Giriş Terfi Merkezi
3) İnce Izgaralar
4) Havalandırmalı Kum ve Yağ Tutucu
5) Ön Çökeltme Havuzu
6) Biyofosfor Havuzu
7) Havalandırma Havuzu
8) Son Çökeltme Havuzu
9) Blower Binası
10) Çamur Yoğunlaştırıcı
11) Geri Devir Binası
12) Çamur Çürütme Ünitesi
13) Çamur Susuzlaştırma
14) Çamur Depolama Ünitesi
15) Çamur Kurutma Ünitesi
16) Koku Giderme Ünitesi
17) Geri Kazanım Ünitesi
18) Laboratuvar ve İşletme Binası
19) Otomasyon Sistemi
20) Enerji Temini-Kojenerasyon

Erdem TALAYHAN / İçerik Editörü
erdem@sakinca.com
@sakinca_dunya      (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});