Bakan Tunç: 9'uncu Yargı Paketi'mizin hazırlıklarına devam ediyoruz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'da medya temsilcileriyle birlikte iftarlara katıldı. Programda konuşan Tunç, hukuk devleti için bağımsız ve bağımsız yargının şartlarına işaret ederek, şunları söyledi:

"Dördüncü kuvvet medya şartısa demokrasiler için hukuk devletinde yargının bağımsızlığı ve bağımsız olması çok önemlidir. Tabi milletimizin, vatandaşlarımızın adalete güvenini en üst düzeyde çıkarmak için son yıllarda önemli reformlar yaptık. 'sessiz devrim' sayılabilecek mevzuat düzenlemeleri uygulandık. Mevzuatımızın çağının uygun hale getirilmesi Anayasa değişikliğiyle gerçekleştirdiğimiz reformlar, 'hukuk devleti' kapsamında güçlendirildi.Adaletin özellikle bu mevzuatın uygulanacağı fiziki mekanların adliyeye yakışır şekilde inşa edilmesiyle ilgili de çok önemli mesafeler alındı.Müstakil Adliye Sarayı'mız 66'dan, 366'ya Ve bu adalet teşkilatımızın özellikle bu tesislerde teknolojik tüm olanakların kullanılması istikrarı da önemli mesafeler alındı.Tabii mevzuatın farklı sıcaklıklarda planlı bir yargı reformu içerisine girdi.2009'dan itibaren bildiğiniz gibi.İlk yargı reformu stratejimiz 2009-2015 yılları arasını kapsamıştı. İkinci yargı reformu stratejimiz 2015-2019 yıllarını kapsamıştı. 3'üncüsü de 2019 ve günümüze kadar olanı kapsamıştı. Ve son yargı reformu stratejisi kapsamında da 8 yargı paketini hayata geçirmiştik. 8'inci Yargı Paketi de meclis tatile çıkmadan önce, seçim için aradan ayrılmadan önce yaşanmıştı. Bu pakette yargılamanın etkinliğinin hızlandırılması, yargılamanın odaklanmasının daha da sürdürülmesi ve özellikle vatandaşların hak arama hürriyetini daha da genişletilmesi ve kişisel olarak saklanmasına yönelik ileri düzey biçimlerin gerçekleştirilmesiydi."

'9'UNCU YARGI PAKETİ YARGIMIZIN İHTİYACI'

9'uncu Yargı Paketi'nin hazırlıklarına devam eden Bakan Tunç, "Meclisin takvimi nedeniyle o pakette yer alamayan husus var. Özellikle Ceza Mahkemesi Kanunu ile ilgili birçok husus var. Bazı yasa düzenlemeleri var. ile ilgili taslak taslak çalışma milletvekillerimizin takdirlerine sunacağız. Yine 9'uncu Yargı Paketi'nde yargılamamızın bölümleri olan deneme formatı daha da dağıtmaya yönelik önemli yasal düzenlemelerimiz olacak. Meclis açıldıktan sonra seçim sonrası parlamentomuzun tahminlerini taslaklarımızı sunacağız" diye konuştu .

'22 YILDAN BU YANA TEMEL MEVZUATIN TAMAMINI DEĞİŞTİRDİK'

Bakan Tunç, bugüne kadar 22 harfli bu yana temel mevzuatın tamamını değiştirdiklerini kaydederek, "Temel kanunlarımızın tamamını çağın uygun durumda olması durumunda. düzenlemeleri meclisimizin düzenine getiriyoruz. Tabi tamamen temel mevzuatımız yasal düzeydeki değişiklikler değil Anayasamızda gerçekleştirmiş olduğumuz reform niteliğindeki değişiklikler ve değişiklikler hukuk devletinde mevcutni daha da güçlendirdi.

'ANAYASA'DA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER'

Adalet Bakanı Tunç, Anayasa'da reform niteliğindeki değişikliklerin yaşandığını, hak arama hürriyetine ilişkin önemli düzenlemelere getirildiğini dile getirdi. Anayasada yapılan darbeci, vesayetçi ruhu tam anlamıyla ortadan kaldırmadığını ifade eden Tunç, "Bu değişiklikler, yeknesaklığı bozdu. Bu kırılma rejimleri, yargı kuralları arasında görüş farklılıklarına, bazı olaylarında farklı olan varmalarına neden olabiliyor. O nedenle yeknesaklığın ortadan kalkması hem darbeci ve vesayetçi ruhunun tamamen terk edilmiş olması ve Anayasa'mızın darbeciler tarafından yazılmış olması bile yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulmasının açık göstergesidir" dedi.

'TÜRKİYE YÜZYILI'NIN BAŞLANGICINDA YENİ ANAYASAYI DA BU ÜLKEYE YAPMAK NASİP OLUR'

Herkesin 'yeni bir anayasaya mutlaka ihtiyacı vardır' paylaştığını anlatan Bakan Tunç, "O zaman milletimize olan bu borçlarımız, parlamentoda bu uzlaşma ile umarım gerçekleşir ve Türkiye Yüzyılı'nın yeni anayasayı da bu almaktan faydalanmak tarifesinde bulundu". (DHA)

Ersin ERCAN- Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ ANKARA, (DHA)