Bakanlık 'Gelire Endeksli Borçlanma Senedi'ni açıkladı... Peki ekonomistler ne dedi?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sosyal medya platformu Twitter üzerinden açıkladığı 'Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi'nin ardından ekonomist ve ekonomi yazarlarından peş peşe tepkiler geldi.

İşte ekonomistlerden ilk tepkiler:

Ekonomist Mete Akyol açıklanan yeni 'önlemle' ilgili, "GES kupon getirisi faiz değildir fetvaları loading… Eyyyy faiz lobisi… bize faiz yedirtemeyeceksiniz. Faize hizmet ettiremeyeceksiniz… KKM ye para yatırıp vadeyi bozamayanlar, sinirlerini bozacak gibi" paylaşımında bulundu.

GES kupon getirisi faiz değildir fetvaları loading…
Eyyyy faiz lobisi… bize faiz yedirtemeyeceksiniz.
Faize hizmet ettiremeyeceksiniz…

KKM ye para yatırıp vadeyi bozamayanlar, sinirlerini bozacak gibi :)

— Dr. Mete Akyol® (@DrMeteAkyol) June 9, 2022 'Yapacağınız işi sevsinler'

Ekonomist ve köşe yazarı Emrah Lafçı ise "Tahvilin iki tane ana bileşeni vardır. Biri vade, diğeri de getiri oranı. Tahvil ihracıyla ilgili bir açıklama yapılıyor ve bu iki bilgi de yok!!! Yapacağınız işi sevsinler!!!" diyerek yeni düzenlemeye tepki gösterdi.

Tahvilin iki tane ana bileşeni vardır. Biri vade, diğeri de getiri oranı.

Tahvil ihracıyla ilgili bir açıklama yapılıyor ve bu iki bilgi de yok!!!

Yapacağınız işi sevsinler!!!

— Emrah Lafçı (@emrahlafcu) June 9, 2022 'Hangi varlığın gelirine endeksli?'

Merkez Bankası eski Başkanı İYİ Parti'li Durmuş Yılmaz ise, "Anlamadım, hangi varlığın gelirine endeksli?" yorumunda bulundu.

Anlamadım, hangi varlığın gelirine endeksli? https://t.co/FtzweDqOtm

— Durmuş Yılmaz (@DurmusYillmaz) June 9, 2022 'Paketlenmiş'

Ekonomist Cem Başlevent ise, "Vatandaşın baraj, köprü, havalimanı gibi iktisadi teşekküllere ortak olacağı mujdesi 7 Ocak'ta basında çıkmıştı. Şimdi bu ürüne minimum getiri garantisi eklenmiş, 'gelire endeksli senet' olarak paketlenmiş" dedi.

Vatandaşın baraj, köprü, havalimanı gibi iktisadi teşekküllere ortak olacağı mujdesi 7 Ocak'ta basında çıkmıştı. Şimdi bu ürüne minimum getiri garantisi eklenmiş, 'gelire endeksli senet' olarak paketlenmiş. pic.twitter.com/uW9DGDNPhY

— Cem Başlevent (@cbaslevent) June 9, 2022 'Helal süper bono'

Ekonomist ve köşe yazarı Barış Soydan Twitter'dan yaptığı paylaşımlarında 'Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi'ne sert tepki gösterdi. Soydanın paulaşımları şöyle oldu:

"Gecenin kavramı: Gelire endeksli senet Geçmişte ihraç edilen gelire endeksli senetleri, katılım bankaları almıştı. Gelirler, endeksleme yöntemi ve asgari getiri garantisi zaman içinde tartışma konusu olmuş, Hayrettin Karaman ani bir fetva ile bunları “faizli” ilan etmişti

Gecenin kavramı: Gelire endeksli senet

Geçmişte ihraç edilen gelire endeksli senetleri, katılım bankaları almıştı.

Gelirler, endeksleme yöntemi ve asgari getiri garantisi zaman içinde tartışma konusu olmuş, Hayrettin Karaman ani bir fetva ile bunları “faizli” ilan etmişti.

— Barış Soydan (@barissoydan) June 9, 2022

Getirileri TPAO, Devlet Malzeme Ofisi, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenen GES ihraçlarına 2009-2010 döneminde katılım bankaları ilgi göstermişti.

Getirileri TPAO, Devlet Malzeme Ofisi, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden bütçeye aktarılan hasılat paylarına endekslenen GES ihraçlarına 2009-2010 döneminde katılım bankaları ilgi göstermişti.

— Barış Soydan (@barissoydan) June 9, 2022

Gelire endeksli senetle ilgili açıklanmayanlar: Neyin geliri? Ne kadar asgari gelir garantisi? Neye endeksli?"

Gelire endeksli senetle ilgili açıklanmayanlar:

Neyin geliri?

Ne kadar asgari gelir garantisi?

Neye endeksli?

— Barış Soydan (@barissoydan) June 9, 2022

Soydan ayrıca, "Helal süper bono" diye bir tweet de atarak, 'Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi'ne göndermede bulundu.

'Neyin gelirine endeksli?'

Ekonomi yazarı Uğur Gürses de Twitter üzerinden açıklaamda bulunarak, "Neyin gelirine endeksli? Çaykur'un demeyin sakın... Bakın şöyle yapın; 1. ve 2. köprünün gelirlerini dağıtın. Böylece parası olan 2 köprünün gelirini alsın, parası olmayanlar da Osmangazi ve YSS Köprüsü'nün garantilerini ödesin..." dedi.

Helal süper bono.

— Barış Soydan (@barissoydan) June 9, 2022 'Dağ fare doğurdu'

Ekonomist Mustafa Sönmez ise, "Enflasyon yüzde 100 e giderken, hangi devlet gelirine endeksli tahvile güvenirsiniz ? Devletin hangi kurumu, enflasyona yakın gelir garanti eder ki? Dağ fare doğurdu. Yarın döviz tırmanır yine" açıklamasında bulundu.

Ekonomist Mahfi Eğilmez ise, "A planı olmayan birisine B Planı sorulmaz" diyerek 'önlem'i eleştirdi.