ABD’den Türk askeri pilotların eğitimine veto

ABD-Türkiye-Rusya hattında ciddi bir gerilime sebep olan S-400 hava savunma sistemi alımında sıcak bir son dakika gelişmesi yaşandı… ABD’nin itirazlarına rağmen Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemi alması durumunda ABD’nin tartışma yaratan bir karara imza atmaya hazırlandığı ortaya çıktı.

Reuters’ın son dakika haberinde, ABD’ye giderek F-35 savaş uçaklarını kullanmak için eğitim alması planlanan Türk askerlerine eğitim verilmeyeceği duyuruldu. Konuyla yakından ilgili olan iki ABD’li yetkili isimlerini açıklamadan, eğitim verilmeme kararının alındığını duyurdu. Yetkililer bu kararın henüz resmi olarak duyurulmadığını ama bu kararın alındığını aktardı.

Reuters’a konuşan yetkililerin zamanlaması da bir hayli enteresan… Zira Savunma Bakanı Hulusi Akar 22 Mayıs’ta Türk askerlerinin S-400 için Rusya’da eğitim gördüğünü ve Rus personelin de Türkiye’ye gelebileceğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, S-400’lerin satın alınmasıyla ilgili olarak “Geri adım atmamız söz konusu değil” ifadesini kullanmıştı.

Ferit SEÇKİN / İçerik Editörü
ferit@sakinca.com
@ferit_seckin