Piyasayı sallayan TOGG'a 120 bin ön sipariş verildi

Türkiye'nin uzun yıllar özlemini çektiği ilk yerli ve milli otomobil, 27 Aralık Cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla tanıtıldı. İlk müşterisi Erdoğan'ın olduğu yerli otomobil, tanıtımın üstünden daha dört gün geçmiş olmasına rağmen çok sayıda sipariş aldı.

Tanıtıldığı ilk günlerde büyük beğeni toplayan yerli otomobile özel şirketler, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, spor kulüpleri ve tüketiciler de talip oldu. Bakan Süleyman Soylu da jandarma ve polis teşkilatları için 50 bin araçlık bir portföy planladıklarını söyledi. 

Azerbaycan da talip oldu
Azerbaycan Yeni Çağ Medya Grubu başkanı Agil Alesger, "Her vatansever tercihini Türk’ten yana yapmalı. Bizler, Azerbaycan Türkleri olarak yerli Türk otomobiline talibiz." açıklaması yaptı.

Süper Lig ekibi Yeni Malatyaspor geçtiğimiz Cuma günü tanıtımı yapılan yerli otomobilden 15 tane alacağını açıkladı. Öte yandan DAP Yapı da 200 adet şirket aracını yerli otomobille değiştireceğini duyurdu.

İşte yerli otomobilin özellikleri
- Menzili 500 kilometre olan yerli araç, 100 kilomatre hıza 4.8 saniyede ulaşacak. 30 dakikanın altında hızlı şarj ile yüzde 80 doluluğa ulaşacak.
- TOGG, dünyada ilk kez Türkiye’nin otomobilinde kullanılmaya başlanacak olan “Holografik Asistan” teknolojisi için hazırlıklarını sürdürüyor.
- Yol durumu da hedef noktaya ulaşma seçenekleri de bu ekranda yer alacak.
- Kapı içlerindeki hoparlörler sayesinde müzik sisteminin de geliştirildiği belirtiliyor.
- Yerli otomobil elektrikli motorla çalışacak. Otomobilin bu nedenle sessiz çalışması ve emisyon salmaması bekleniyor.
- Benzin fiyatlarının yüksek olmasıyla büyük ilgi gören elektrikli araba, dolum ücretiyle vatandaşın cebini rahatlatacak.
- Yerli elektrikli otomobil TOGG, 60 liralık maliyetle 500 km yol katedebilecek. Buna göre araç km'de 12 kuruş yakacak.
- Yerli otomobil diğer elektrikli araçlara göre daha hızlı şarj oluyor. Yerli otomobilin deposu 30 dakikada doluyor ve 500 kilometre yol gidebiliyor
- Aracın bataryasının dolum maliyeti ise sadece 60 lira. Benzinli bir araç dikkate alındığında 500 kilometre için yakıt maliyeti 350 liralara geleceği söylenebilir.
- Yerli araçların akü ömürleri de uzun. 8 yıl pil garantisi veriliyor. Gelişen teknoloji sayesinde de verimliliğini kaybetmiyor. Avantajları ile dikkat çeken yerli aracın bakım maliyeti de oldukça düşük.
- Benzinli ve dizel araçlardaki mekanizmaların bir çoğunun olmaması sebebiyle çok düşük bakım maliyetine sahip. Bu anlamda da avantajlı.
- Elektrikli araç şarj istasyonları da Türkiye'de oldukça fazla. Yurt çapında 600, İstanbul'da da 150'nin üzerinde istasyon bulunuyor. Bu sayı iki yıl içinde tüm ihtiyacı karşılayacak şekilde yurt geneline yaygınlaştırılacak.
- Yerli otomobil elektrikli motorla çalışacak. Otomobilin bu nedenle sessiz çalışması ve emisyon salmaması bekleniyor.
- Fabrika yapımının 2020'de bitmesi, ardından yerli otomobilin üretimine başlanması planlanıyor. Yerli otomobilin ilk serisinin üretiminin de 2022'de tamamlanması hedefleniyor.

Ferit SEÇKİN / İçerik Editörü
ferit@sakinca.com
@ferit_seckin