Merkezden Hazine'ye para yağmuru

TCMB Genel Kurulu’nda bugün bankanın 2019 yılı dönem kârından %90 oranında avans dağıtımı yapılmasına ve son yıl kârından ayrılan hariç birikmiş ihtiyat akçesinin kâra katılarak dağıtılmasına karar verildi.

TCMB geçen yıl ana hissedarı olan Hazine’ye kurumlar vergisi dahil yaklaşık 50 milyar TL transfer etmişti. Banka ayrıca geçen yıl bütçe açığını desteklemek adına kâr transferini de uzun yıllar sonra ilk kez Nisan’dan Ocak ayına çekmişti.

TCMB’nin geçen yıl attığı alışılagelmemiş bir adım da yaklaşık 40 milyar TL tutarında yıllar içinde birikmiş ihtiyat akçesini Hazine’ye aktarması olmuştu. Hazine artan bütçe açığını geçen yıl bu ve benzeri tek seferlik ödemeler ile azaltmıştı.

Bütçe 2019 yılında ekonomideki yavaşlamanın gelirleri sınırlaması, artan güvenlik harcamaları ve yavaşlayan ekonomiyi canlandırmak adına atılan adımların da etkisiyle 123.7 milyar TL açık verdi.

TCMB yedek akçesi, yapılandırmalar, bedelli askerlik gibi tek seferlik ve 2019’da büyüklüğü 70 milyar TL’ye yaklaşan gelirlere rağmen bütçe açığı bir önceki yıl aynı döneme göre %70 arttı.

Yapılan düzenlemelerle artık yedek akçe birikimi geçtiğimiz yıllardaki gibi oluşmayacak. Her yıl düzenlenen kâr dağıtımlarında bir önceki yıl hariç yedek akçeler de kâr ile birlikte dağıtılabilecek.