Bilim insanları inanılmaz bir buluşa imza attı

Austin’deki Teksas  Üniversitesinde görevli bilim insanları, dünyanın iç çekirdeğiyle ilgili inanılmaz bir buluşa imza attı. Utnews’te yer alan habere göre, Çin Sichuan Üniversitesi'nde doçent olan Youjun Zhang’ın öncülük ettiği çalışmada yüksek lisans öğrencisi Peter Nelson ve doçent Nick Dygert araştırmacı olarak yer aldı.

“DEMİR BAZLI KRİSTALLER”

Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı, Merkez Üniversiteler için Temel Araştırma Fonları, Jackson Yerbilimleri Okulu, Ulusal Bilim Vakfı ve Sloan Vakfı tarafından finanse edilen araştırmada bilim insanları, dünyanın çekirdeğinde kristalleşmenin mümkün olduğunu ve en alt dış çekirdeğin yaklaşık yüzde 15'inin sıvıya düşen demir bazlı kristallerden oluşabileceğini buldu.

Kristaller dış çekirdek ve katı iç çekirdek üzerine yerleşmiş şekilde bulunmakta. Bu kar kütlesi (kristaller) çok ince demir parçacıklarından oluşuyor. Eriyik dış çekirdekten aşağı doğru düşerken iç çekirdeğin tepe noktasında birikerek,321 kilometre kalınlığında çekirdeği saran bir yığın oluşturuyor. Dünya'nın çekirdeğinden araştırma için örnek almak mümkün olmadığından bilim insanları sismik dalgaların hareketini analiz ederek çalışmalarını gerçekleştirdi.

“KRİSTAL KARLAR VAR”

Youjun Zhang, “İç çekirdek sınırı, ısı iletimini ve çekirdeğin konveksiyonlarını etkileyebilecek basit ve pürüzsüz bir yüzey değil” yorumunda bulunurken Dygert ise, “Dış çekirdeğin içinde birkaç yüz kilometrelik bir mesafe boyunca iç çekirdeğe doğru yağan kristal karlar var” dedi.

“MAGMA ODASI GİBİ ÇALIŞIYOR”

Austin'deki Texas Üniversitesi Jackson Geosciences Okulu'nda profesör olarak görevli bulunan ve çalışmanın ortak yazarı Jung-Fu Lin, “Dünyanın metalik çekirdeği kabukta daha iyi bildiğimiz bir magma odası gibi çalışıyor” dedi.

Serenay ÖZEL / İçerik Editörü
serenay@sakinca.com
@OzelSerenay (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});