Ruhani - Putin - Erdoğan... Kritik üçlü zirve sonrası ortak açıklama

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün video konferans yöntemiyle bir araya geldi... Üçlü zirvede Suriye konusu masaya yatırılıyor.

Kaosun ve şiddetin bitmek bilmediği Suriye’de çözüm için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, video konferans aracılığıyla bir araya geldi.

Açılış konuşmasını Ruhani yaptıktan sonra söz alan Putin, ABD’nin Suriye yönetimine getirdiği yaptırımların hukuka aykırı olduğunu söylerken, bunların yeni sorunlar yarattığını dile getirdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle video konferans yöntemiyle yapılan zirve, 1,5 saat sürdü. 

Türkiye-Rusya Federasyonu-İran Üçlü Videokonferans Zirvesi sonrası, devlet başkanları tarafından ortak açıklama yayımlandı.

Açıklamaya göre Üçlü Zirve'de devlet başkanları Suriye sahasındaki mevcut durumu ele aldı, üçlü eş güdümü artırma yönündeki kararlılıklarını yineledi.

Milli güvenliğe halel getirecek ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılığı

Üçlü Zirve'de liderler, komşu ülkelerin milli güvenliğine halel getirecek ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılığını da ifade etti.

Üç lider, mültecilerin ve Suriye'de yerinden edilenlerin, güvenli ve gönüllü dönüşlerinin kolaylaştırılmasının ve haklarının korunmasının altını çizdi.

Bir sonraki zirvenin ev sahibi İran

Liderler bir sonraki Üçlü Zirve'yi, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin daveti üzerine en kısa sürede İran'da yapmayı kararlaştırdı.

Serenay ÖZEL / İçerik Editörü
serenay@sakinca.com
@OzelSerenay (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});