İstanbul Yeni Havalimanı açılıyor

İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk fazı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle bugün hizmete açılıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen üst düzey konukların şahitlik ettiği açılış töreni başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan THY bankosundan, sembolik olarak, ilk bileti aldı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANI

İstanbul Yeni Havalimanı'nın KDV dahil 26 milyar 140 milyon avroluk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihalesini kazanan Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca İstanbul Grand Airport (İGA) ismiyle şirket kuruldu.

Toplamda 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine inşa edilen havalimanının ilk fazının hizmete açılması için 6 milyar avroluk yatırım yapıldı. Havalimanının diğer etapları da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023'e kadar tamamlanacak.

Projede yerli ve yabancı 250'nin üzerinde mimar ve 500'den fazla mühendis çalışıyor.

250 HAVAYOLU ŞİRKETİNE HİZMET VERECEK

İlk etapta günlük 5 kalkış ve 5 inişin olacağı havalimanında, THY iç hatlarda 31 Ekim'de Ankara, 1 Kasım'da Antalya, 2 Kasım'da İzmir'e ilk uçuş gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanı açılışında elektrikli araç sürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni havalimanının açılışında terminal içerisinde ulaşımı sağlayan elektrikli aracı sürdü. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni havalimanının açılışı için eşi Emine Erdoğan ile birlikte terminal binasına geldi. Terminal içerisinde ulaşımı sağlayacak olan elektrikli aracın direksiyonuna geçen Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile THY kontuarına ulaştı. THY görevlilerinden temsili uçuş kartı alan Erdoğan, ardından törenin yapılacağı alana geçti. Erdoğan'a törene katılan dünya liderleri de eşlik etti. 

Dünya liderleri törene akın etti

İstanbul Yeni Havalimanı açılışına dünya liderlerinden yoğun bir katılım gerçekleşti. Açılışa 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katılırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan Gül ile tokalaşıp bir süre sohbet etti. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışı gerçekleşiyor. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ,Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İBB Başkanı Mevlüt Uysal, Sultangazi Belediye Başkan Cahit Altunay, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda siyasetçi katıldı. Açılışa ayrıca dünyadan çok sayıda lider katıldı. Havalimanının açılış törenine Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Katar Devleti Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al-Thani, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov,Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ,Makedonya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Prof. Gjorge Ivanov ,Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon ,Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Arif Alvi ,Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ,Sudan Cumhurbaşkanı Feldmareşal Omar Hassan Ahmad Al Bashir ,Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı (Başbakan) Dr. Denis Zvizdic ,Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ,Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Altyapı Bakanı Alenka Bratuek Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani (heyet başkanı) İran Dışişleri Bakanı Dr. Muhammed Cevad Zarif (heyet başkanı) Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah katıldı. 
Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışa katılan liderleri tek tek selamladı. Bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan, törene katılan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile tokalaşarak bir süre sohbet etti. Selamlamanın ardından törene katılan liderler aile fotoğrafı çektirdi. 

Yeni Havalimanı açılışına dünya medyasından yoğun ilgi

Yeni Havalimanı’nın ilk faz açılış törenine ulusal ve uluslararası medya temsilcileri yoğun ilgi gösteriyor. Asya’dan Avrupa ve Amerika’ya kadar birçok ülkenin basın mensupları, tarihi töreni dünya kamuoyuna duyurmak için alandaki yerini aldı. 
Tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılış töreni için davetliler tören alanındaki yerlerini almaya başladı. Dünya havacılık tarihinde önemli bir konuma gelecek havalimanının resmi açılış törenini takip etmek üzere dünyanın dört bir yanından gelen medya temsilcileri de açılış törenine yoğun ilgi gösteriyor. 

Canlı yayınlarla dünyaya Yeni Havalimanı anlatıldı 
Sabahın erken saatlerden itibaren alandaki ulaşan ulusal ve uluslararası medya mensupları, basın için ayrılan iki katlı basın türbinini tamamen doldurdu. Gazeteciler gün içerisinde zaman zaman canlı bağlantılar yaparak Yeni Havalimanı hakkında izleyicileri bilgilendiriyor. 

Yeni Havalimanı açılış törenine ünlü akını

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Tayyip Erdoğan’ın açılışını gerçekleştireceği Yeni Havalimanı açılış törenine sanat, siyaset, spor ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı. 
İlk fazı tamamlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılış töreni için hazırlıklar tamamlandı. Dakikalar önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uçakla iniş gerçekleştirdiği havalimanına ünlüler de adeta akın etti. Sanat, siyaset, spor ve iş dünyasının önde gelen isimleri tarihi açılışı yerinde izlemek üzere terminal binasındaki tören alanına geldi. Programa ses sanatçısı Orhan Gencebay, türkücü Yavuz Bingöl, ses sanatçısı Muazzez Ersoy, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski manken Demet Şener, iş adamı Ali Ağaoğlu, oyuncu Oktay Kaynarca, oyuncu Şafak Sezer, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi Taha Akgül, dünyaca ünlü Türk asıllı kick boks sporcusu Gökhan Saki ve çok sayıda ünlü isim katıldı. 

“Dünyada çok yeri gezdim böyle bir havalimanı görmedim” 
Dünyaca ünlü Türk asıllı kick boks sporcusu Gökhan Saki, “Böyle büyük bir günde burada olmak beni çok mutlu ediyor. Dünyada çok yeri gezdim böyle bir havalimanı görmedim. Türkiyemize hayırlı olsun. Gururlanıyorum” dedi. 
Ünlü sanatçı Yavuz Bingöl ise “Dünyanın en büyük havalimanı, hayırlı uğurlu olsun. Biz de heyecanlıyız, sahnede çok güzel bir orkestra var” şeklinde konuştu. 
Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, “Yeni Havalimanına girdiğim zaman Bakanlar Kurulunda havalimanı projesini tartıştığımız gün geldi. Sadece bunun alanını belirlemek, hafriyatının bile Türkiye’ye nelere mal olacağını düşünmek gözümüzü korkutan bir projeydi. Ama hamdolsun Türkiye bunu da gerçekleştirdi” ifadelerine yer verdi. 

“Tarihi güne tanıklık etmeye geldik” 
Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi Taha Akgül de, “Tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. Dünyanın en büyük havalimanı, biz de sürekli maçlarımıza buradan gideceğiz. Bugün tarihi güne tanıklık etmeye geldik. Vatanımıza, milletimize hayırlı olsun” değerlendirmesinde bulundu.