Son 24 saat içinde rakamlar dehşet boyuta ulaştı

İngiltere'de korona virüs salgınında vaka ve can kayıpları artmaya devam ediyor. İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, son 24 saatte 21 bin 672 yeni vakanın tespit edildiği, toplam vaka sayısının ise 1 milyon 809 bin 455'e ulaştığı belirtildi. Ülkede Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 424 kişi hayatını kaybederken, toplam can kaybı 63 bin 506'ya yükseldi.

Karantina süresi 10 güne düştü
İngiltere'de korona virüs tespit edilen kişilerle temas edenlerin zorunlu karantina süresi 14 günden 10 güne düşürüldü. Hem korona virüs tespit edilen kişilerle olan temaslarda, hem de yurt dışından İngiltere'ye yapılan seyahatlerde karantinanın 10 gün olacağı belirtildi. 14 Aralık'tan itibaren başlayacak olan yeni karantina süresi, İngiltere, İskoçya Kuzey İrlanda ve Galler'de geçerli olacak.

Londra'da vaka sayıları artıyor
İngiltere'de 2 Aralık'ta sona eren ulusal kısıtlamaların ardından İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi, (ONS) 5 Aralık haftasında başkent Londra ve İngiltere'nin doğusunda korona virüs vaka sayılarında artış olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanı Matt Hancock dün yaptığı açıklamada, vakaların artmakta olduğu Londra, Kent ve Essex'in virüsten kötü etkilenen bölgelerinde ortaokul öğrencileri, aileleri ve öğretmenleri için toplu testlerin uygulanacağını duyurmuştu.

Fransa’da son 24 saatte korona virüsten 306 ölüm

Fransa’da korona virüs salgınında son 24 saatte 306 kişinin hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 57 bin 567’ye yükseldi.

Fransa’da korona virüs salgını etkisini arttırmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte 13 bin 406 yeni vaka tespit edilmesi ile toplam vaka sayısının 2 milyon 351 bin 372’ye ulaştığı bildirildi. Son 24 saatte 306 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği ülkede, toplam can kaybı 57 bin 567’ye yükseldi. Ülke genelinde bin 138’i yoğun bakımda olmak üzere toplam 8 bin 435 kişi hastanelerde tedavi görüyor.

İtalya'da son 24 saatte korona virüsten 761 kişi öldü

İtalya'da korona virüs salgınında son 24 saatte 761 kişinin daha hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı sayısı 63 bin 387'ya yükseldi.
İtalya’da korona virüs salgınında can kayıpları artmaya devam ediyor. İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte yapılan 190 bin 416 test sonucunda 18 bin 727 yeni pozitif vaka tespit edildiği belirtilirken, toplam vaka sayısının 1 milyon 805 bin 873’e ulaştığı aktarıldı. Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 761 kişinin daha Covid-19 nedeni ile hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybının 63 bin 387'ya yükseldiğini açıkladı. Bakanlık, son 24 saatte 24 bin 169 kişinin daha iyileştiğini, aktif Covid-19 vaka sayısının 690 bin 323’e gerilediğini ifade etti.
İtalya'da yoğun bakımdaki Covid-19 hastası sayısındaki düşüş devam ediyor. Sağlık Bakanlığı, pandemiye ayrılan yoğun bakım yataklarının 26'sının daha boşaldığını ve ülke genelinde Covid-19 nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısının 3 bin 265'e düştüğünü duyurdu.

Pandemi döneminde doktorlar Kosova’yı terk etmeye devam ediyor

Kosova’da sağlık çalışanların Covid-19 salgınına rağmen başka ülkelerde çalışmak için ülkeden ayrılma talepleri bu yıl da devam etti.
Korona virüs salgını Avrupa’da hızla yayılmaya devam ederken, Kosova’da sağlık çalışanları salgına rağmen bu yılda ülkeyi terk etmeye devam etti. Kosova Sağlık Bakanı Armend Zemaj’ın sağlık çalışanlarının ülkeden ayrılmasını durdurmayı başardığını ifade etmesine rağmen durumun farklı olduğu ortaya çıktı. Bu yıl toplam 93 doktorun Kosova'yı terk etmek için başvuruda bulunduğu öğrenildi.
Kosova Sağlık Sendikaları Federasyonu Başkanı Blerim Syla yaptığı açıklamada, bu yıl sağlık çalışanlarının ülkeden ayrılma taleplerinin devam ettiğini aktardı. Görevden ayrılma taleplerinin arttığına dikkat çeken Syla, "Bu insanları işe alan ajanslar sürekli çalışıyor ve talep artıyor. Ülkedeki durum çok kırılgan" dedi.
Sağlık çalışanlarını ülkeyi terk etmeye iten başlıca nedenlerin çalışma koşulları, uzmanlıklar ve düşük ücretler olduğunu kaydeden Syla, Covid-19 salgınının sona ermesinden sonra bile sağlık çalışanlarının ülkeyi terk etme taleplerinin devam edeceğini sözlerine ekledi.
Ülkedeki siyasi aktörlerin sağlığı ön planda tutmadığına işaret eden Syla, "Kosova'daki mevcut siyasete baktığımda iyimser değilim. Politikacılarımızın pandemiyi unutacağını ve buna öncelik vermeyeceğini biliyorum. Doktor ve hemşerilerin kaçışını durdurmak için birlikte hareket etmeliyiz" ifadelerini kullandı.
Kosova Tabipler Odası Başkan Yardımcısı Naser Gjonbalaj ise yaptığı açıklamada, bu yıl içinde doktorların ülkeyi terk etmek için 93 talepte bulunduğunu bildirdi. Ülkeyi terk etme trendinin bu yıl da devam ettiğine vurgu yapan Gjonbalaj, istihdam başvurularının ağırlıklı olarak Almanya'dan geldiğini belirtti.
Ülkedeki durumu ve sağlık seviyesini yetersiz bulan doktorların başka ülkelerde iş bulmak için ülkeyi terk ettiğini kaydeden Gjonbalaj, sağlık çalışanlarının işten ayrılmasının ülke için bir sorun haline geldiğini vurguladı.

Irak, AstraZeneca’dan 8 milyon doz korona virüs aşısı siparişi verdi

Korona virüs salgınına karşı ülkeler aşı üreticilerine sipariş vermeye devam ediyor. Irak, İngiliz-İsveç ortaklı AstraZeneca şirketi ile Oxford Üniversitesi'nin birlikte geliştirdiği korona virüsü aşısından 8 milyon doz sipariş ettiğini duyurdu. İngiltere'nin Bağdat Büyükelçisi Stephen Hickey yaptığı açıklamada, ülkesinin sağlık alanında Irak ile işbirliği yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bütün insanların ölümcül korona virüsüne karşı aşı alabilmesi için AstraZeneca aşısının fiyatının çok yüksek olmadığını belirten Hickey, Irak’ın sipariş ettiği aşının ilk partisi yakında Irak’ta olacağını ve aşının Irak’taki sağlık ve ekonomik sektörünün iyileşmesine katkı sağlayacağını belirtti.
 

 

Ferit SEÇKİN / İçerik Editörü
ferit@sakinca.com
@ferit_seckin (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});