Koronavirüs beyne girebiliyor! 'Diken proteini' korkutan sonuçlar verdi

Koronavirüs (Covid-19) hastalığına yakalanan insanlarda yaşanan bulgular incelendiğinde zihin bulanıklığı ve bitkinlik gibi bilişsel etkiler hissedenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bilim adamları bu durumun nedenine yanıt ararken önemli veriler elde etti.

Popular Science'da yer alan makaleye göre Bilim adamları Covid-19'un etkilerini araştırıyor. Kendinden önce gelen pek çok virüs gibi Covid-19'un da beyne etki ettiği ileri sürüldü.

Diken proteini beyin duvarını aşıyor: İki gün önce Nature Neuroscience bülteninde yayımlanan çalışmada bilim adamları, sıklıkla virüsün kırmızı kolları şeklinde betimlenen diken proteininin, farelerdeki kan beyin bariyerini aşabildiğini savundu. Söz konusu bulgular, Covid-19'u sebebi olan SARS-CoV-2 virüsünün beyne girebildiğini kuvvetle öne sürüyor.

Peki, Covid-19 beyne nasıl etki ediyor?

Sıklıkla S1 proteini şeklinde adlandırılan bu diken proteini, virüsün girebildiği hücrelere emir veriyor. Çalışmanın baş yazarı ve Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp profesörü olan William A. Banks, virüsün genelde bağlanma proteiniyle aynı şeyi yaptığını söyledi.

Virüsten ayrılıp beyne giriyor: Banks, S1 gibi bağlanma proteinlerinin genelde virüsten ayrıldıkları zaman kendi başlarına hasar verdiklerini ve iltihaba sebep olduklarını ifade ederek "S1 proteini, muhtemelen beynin sitokin ile iltihabi ürünler salgılamasına sebep oluyor" açıklamasını yaptı.

Yoğun iltihaba deniyor: Covid-19 enfeksiyonunun sebep olduğu yoğun iltihaplanma, bilim çevrelerinde sitokin fırtınası şeklinde adlandırılıyor. Bağışıklık sistemi virüsü ve proteinlerini gördüğünde, bu işgalci virüsü öldürmeye çalışıyor fakat bu esnada aşırı tepki veriyor.

Virüsün bulaştığı kişi ise zihin bulanıklığı, bitkinlik ve diğer bilişsel sorunlar ile kalakalıyor.

Ferit SEÇKİN / İçerik Editörü
ferit@sakinca.com
@ferit_seckin (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});