Kayyum atamasına tepkiler çığ gibi büyüyor... Akademisyenler de protestoya katıldı

AKP'de birçok görev üstlenen ve son olarak İstanbul’da milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına dair tepkiler sürüyor. Öğrencilerin ardından şimdi de öğretim görevlileri "Kabul etmiyoruz" dedi.

2015 yılında AKP’den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına tepkiler sürüyor. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, AKP’nin rektör atamasına karşı dün “Üniversitemizde kayyum rektör istemiyoruz” eylemi düzenlemişti. Bu sabah saatlerinde ise 17 öğrenci ev baskınıyla gözaltına alındı.

AKADEMİSYENLER REKTÖRLÜĞE SIRTINI DÖNDÜ

Rektör atamasına üniversitedeki akademisyenler de tepki gösterdi. Üniversitedeki akademisyenler ise bugün saat 12.00’de üniversite kampüsünde devir-teslim törenine cübbeleriyle katılıp, arkalarını dönerek töreni protesto etti.

Öğretim üyeleri tarafından yapılan yazılı açıklamada  12 Eylül 1980 darbesinin ardından okula ilk kez kurum dışından bir rektör atandığına dikkat çekildi ve "Bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz" denildi.

Açıklama şöyle devam etti:

Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

Ferit SEÇKİN / İçerik Editörü
ferit@sakinca.com
@ferit_seckin (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});