CHP lideri Kılıçdaroğlu: Bütün işçilere namus sözü veriyorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezindeki Parti Meclisi (PM) toplantısı öncesinde açıklamalarda bulundu.

Hak-İş'e sabah yaptıkları ziyarette Türkiye'nin, işçilerin sorunlarını görüştüklerini belirten Kılıçdaroğlu, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan'ın burada "ekonomik kriz" deyimini kullandığını hatırlattı.

Artık ekonomik krizin toplumun her kesimi tarafından kabul edildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Türkiye, tarihinin en zor dönemlerinden birisini yaşıyor aslında. 330 bin işçi daha işsiz kaldı. Milyonlarca işçimiz işsiz, gençlerimiz işsiz, kamuda taşeron işçilik hala bitmedi. Dolayısıyla bütün bunların üstüne gelen bir ekonomik kriz var. Gerçekten de samimi söylüyorum, mutfaklarda yangın var ve insanlar geçinemiyorlar. İnsanlar ciddi bir ekonomik yükün altında ve bunu iliklerine kadar hissediyorlar." ifadelerini kullandı.

"81 milyon bir avuç rantiyeye çalışıyor"

Kılıçdaroğlu 17 Ekim 2018'de yabancılar için çıkarılan tahvilde avro faizi yüzde 5,25, dolar faizi yüzde 7,5 iken, Türk vatandaşları için 21 Aralık'ta çıkarılan tahvillerde avro faizinin yüzde 2,5, dolar faizinin yüzde 4 olduğuna değinerek, "Bu ne demektir? 81 milyon yurt dışındaki bir avuç rantiyeye çalışıyor demektir." ifadesini kullandı.

Krizden Türkiye'yi çıkarmak için açıkladıkları 13 maddeyi hatırlatan Kılıçdaroğlu, kimsenin bu maddelere "yanlış" ya da "eksik" diyemediğini bildirdi.

CHP'li belediyelerde 1 Ocak 2019'dan itibaren asgari ücretin net 2 bin 200 lira olacağını yineleyen Kılıçdaroğlu, başka partilerden kazanacakları belediyelerde ocak-mart arasındaki farkı işçilere ödeyeceklerini vurguladı.

CHP'nin aldığı belediyelerde hiçbir işçinin işine son vermeyecekleri sözünü veren Kılıçdaroğlu, "Ben, bütün işçilere namus sözü ve garanti veriyorum. Eğer kazandığımız bir belediyede, belediye başkanı haksız yere bir işçinin işine son verirse, gelecek beni bulacak. Ben onun önüne düşeceğim, onun işini tekrar eski konumuna getireceğim ve eski işinde çalışma ortamını ona yaratacağım." diye konuştu.


KİT'lerdeki taşeron sorunu

Taşeron konusunda önemli bir başarı sağladıklarını ve 1 milyona yakın kişinin kadro sorununun çözüldüğünü kaydeden Arslan ancak hala KİT'lerdeki 80-100 bin arasındaki çalışanın kadro sorununun çözülmediğini bildirdi.

Mahmut Arslan, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in bir an evvel toplanarak, ekonomideki durumun konuşulması gerekliliğine vurgu yaparak, işverenlere de bir çağrıda bulundu.

Arslan, "AK Parti iktidarı döneminde bugüne kadar gerçekten işverenlerimiz için çok sayıda düzenleme yapıldı. Teşvikler verildi, kaynaklar verildi, son krizi de bahane ederek, işverenlerin konkordato ilan ederek, işçilerin taleplerinden, işçilerin istihdamlarından kurtulma noktasında ciddi şikayetler geliyor. Samimi, iyi niyetli, gerçekten istihdamı koruyan, konkordato ilan etmek zorunda kalan, ödemelerini yapamayan işverenler için bir şey söylemiyorum. Devletimiz bunlara katkı sağlasın ama bunları istismar eden çok sayıda firmanın konkordato ilan ederek, hem işçilerin taleplerinden hem işçilerden kurtulmak hem de ücretlerini yeniden masaya yatırmak gibi beklentiler içinde olanlar var, bunlardan vazgeçilsin. Bunlar Türkiye'nin geleceğinde ciddi yaralar açılmasına sebebiyet verirler. Bu dönemlerde işverenlerin daha sağduyulu davranmaları gerekiyor, çalışanları ekmeğinden, aşından etmek gibi bir yaklaşımı asla kabul etmiyoruz." değerlendirmesini yaptı.