Cemal Süreya, ölümünün 32. yılında anılıyor

Türk edebiyatının usta şairlerinden Cemal Süreya, edebiyatseverler tarafından, ölümünün 32. yılında anılıyor. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biri olan Süreya, ilk şiir denemelerini ortaokulda eskizlerle, lisede aruzla yapsa da asıl şiir çalışmaları üniversite yıllarında başladı.

Üvercinka (1958), Göçebe (1965), Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973), Uçurumda Açan (1984), Sıcak Nal (1988), Güz Bitigi (1988) ve Sevda Sözleri (1990) adlarındaki şiir kitaplarının yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde de yazdı. Eserlerinde en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm ve tanrı düşüncesiydi.

ADI, MALTEPE'DEKİ PARKA VERİLDİ

İstanbul'un Maltepe ilçesine bağlı Altayçeşme mahallesinde bulunan Cemal Süreya Parkı resmi törenle açıldı. Törende ünlü heykeltıraş Güner Yener’in hazırladığı Cemal Süreya heykelinin açılışı da yapıldı.

Törende konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, şunları söyledi:

 "Cemal Süreya, Türk edebiyatı için, Türk aydınları için, değişim ve dönüşüm için çok önemli bir simgeydi. Doğduğu topraklarda çok zor koşullarda sürgüne gönderilen ama isyan etmeyi bırakıp bunu dizelere döken bir şairimiz. Şair olduğu kadar müfettişlik yapan, devlet dairelerinde çalışan, en zor koşullarda yoksulluk yıllarında bile bunu kalemle anlatmaya çalışan, aşkı, sevdayı, kadına olan bakışı, insan ilişkilerini devrimci ruhuyla anlatan bir şairimizdi.

İstedik ki Maltepe’de genç kuşaklara bu şairlerimizin de aktarılması için vesile olabilecek alanlar oluşturalım. İşte Yaşar Kemal Kültür Merkezi inşaatı bitmek üzere, Türkan Saylan var. Burada Cemal Süreya olacak. Başka yerde başka alanlarda yine aydınlarımız, entelektüellerimiz olacak. Cemal Süreya’yı da Maltepe’de ağırlıyoruz. Maltepe halkı özellikle Altayçeşme’deki hemşerilerimizle buluşmak istedi. Biz de Maltepe’ye taşıyıp böyle güzel bir parkı vatandaşların hizmetine açtık. Çok mutluyuz."

ABİM ÇOCUKLARIN OYNAMASINI SEVERDİ

Cemal Süreya’nın kız kardeşi Perihan Bakır, “Abimin de ruhuna değsin. Çok sevenleri olduğunu biliyordum, fakat keşke yaşarken de etrafında sevenleri olsaydı. Tabii ki mutluluk verecek bir duygu. Hem acı hem mutluluk veren bir duygu, emeği geçenlere teşekkür ederim, ellerine sağlık. Çok beğendim. Çocuklar oynuyor, abim çocukların oynamasını severdi“ ifadelerini kullandı.

ŞİİRLERİYLE ANILACAK

Usta sanatçı, Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği tarafından da şiirleriyle ve sanatıyla anılacak.