İmamoğlu kira sorunu için önermişti: Boş ev vergisi nedir, hangi ülkelerde uygulanıyor?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün akşam Habertürk TV'de katıldığı bir programda İstanbul'daki kira artışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İmamoğlu "Adresinde konut olan, boş olan konut sayısı 750 bin. Evi var, boş tutuyor. Ondan daha fazla vergi almak zorundayız. Dünyada bu uygulamalar var. O vergiyi biz konut fonuna aktaracağız, konut üreteceğiz" diyerek 'boş ev vergisi'ne dikkat çekti.

Çeşitli ülkelerde uygulanan 'boş ev vergisi'yle hem ev sahiplerini evlerini kiraya vermeye teşvik ederek konut arzını artırmak hem de sosyal konut projelerine yeni finansman sağlanması hedefleniyor.

2017'de uygulanmaya başladı

Habertürk'ten Selim Karahan'ın haberine göre, boş ev vergisi Kanada'nın British Columbia eyaletinde uygulanıyor. Söz konusu vergi boş ev ve spekülasyon vergisi ismiyle ilk olarak 2017 yılında getirildi. Bir önceki takvim yılında 6 aydan uzun süre evi boş kalanlar bu vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Eyalet genelinde yüzde 1'lik boş ev vergisi uygulanırken, belediyeler bu oranın yanında 'spekülasyon vergisi' ismiyle ek vergi alma yetkisine sahip.

Evin değeri üzerinden alınıyor

Eyaletin en büyük şehir olan Vancouver'da yüzde 1 ile başlayan boş ev vergisi geçen yıl yüzde 3'e, gelecek yıl için ise yüzde 5'e yükseltildi. Bu vergi oranı evin değerlemesi üzerinden alınıyor. Buna göre Vancouver'da 1 milyon dolar değerinde bir eve sahipseniz ve evinizi boş tutuyorsanız gelecek yıl 50.000 dolar ek vergi ödemek zorunda kalacaksınız. Bunun yanında eyalet de 2023 için ek yüzde 1'lik boş ev vergisi alma kararı aldı. Yani 1 milyon dolarlık bir ev için 50.000 dolarlık ödemenin yanında eyalete de 10.000 dolar vergi ödenecek. Böylece toplam ödeme 60.000 dolara çıkacak.