Niğde’de 5.1 büyüklüğünde deprem

Niğde’nin Bor ilçesinde saat 22:08 itibarıyla deprem meydana geldi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depremin şiddetini 5.1, derinliğini 6.97 km olarak duyurdu. Derpem noktasına en yakın yerleşim yerinin Obruk köyü olduğu açıklandı.

Deprem Konya’nın Emirgazi ve Ereğli, Aksaray’ın Akçakent köyünde hissedildi.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin şiddetini 5.1, derinliğini 2.8 km olarak duyurdu.

AFAD: OLUMSUZ İHBAR ALINMADI

AFAD, “Geçmiş olsun Niğde. Bor ilçesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır” açıklamasında bulundu.

*Az önce köy muhtarımızla görüştüm. Bazı evlerde çatlaklar olduğunu belirtti. Onun dışında bir hasarın olmadığını bana iletti. Ancak biz, her ihtimale karşı çadır ve erzakları o bölgeye sevk ettik.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});

*Onun dışında UMKE ekibimiz ve ambulanslarımız da köye intikal ediyor şu anda. Bizler de birazdan köye intikal edeceğiz. Şu anda arkadaşlarımızla il kriz merkezinde durum değerlendirmesi yapıyoruz. İnşallah olumsuz bir durum beklemiyoruz.

BELEDİYE’DEN AÇIKLAMA

Depremin ardından Niğde Belediyesi’nden de bir açıklama geldi. Açıklamada 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremde ilk yapılan tespitlere göre can ve mal kaybının bulunmadığı belirtildi.

Öte yandan sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Bor Belediye Başkanı Serkan Baran, “Obruk köyümüz merkez üssü olmak üzere ilçemizde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. İlk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybı yoktur. Geçmiş olsun” ifadelerine yer verdi.

SON DEPREMLER

Yaşanan depremlerin saatini ve büyüklüğünü anlık olarak takip etmek mümkün. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) tarafından kaydedilen depremlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

KANDİLLİ RASATHANESİ SON DEPREMLER LİSTESİ

AFAD SON DEPREMLER LİSTESİ

Ecemiş (Niğde) Fayı: Adana’nın kuzeyinde, KKD-GGB genel gidişli, değişik jeolojik birimleri yan yana getiren uzun bir tektonik kuşak Ecemiş Koridoru olarak adlandırılmıştır (Blumenthal 1952, Arpat ve Şaroğlu 1975, Özgül 1976, Yetiş 1978, Tekeli vd. 1984, Şaroğlu vd. 1987). Yetiş (1978), Ecemiş fayının Lütesiyen öncesi-Paleosen sonrası bir dönemde oluştuğunu; fayın hem düşey hem de doğrultu atım bileşenli olduğunu; düşey bileşenin günümüzde geliştiğini; doğu bloğunun batı bloğa göre 10 metreden daha fazla yükseldiğini ve toplam sol yönlü atımın 80 +/- 10 km olduğunu ileri sürmektedir. Tekeli vd. (1984), Ecemiş fayının Aladağlar’ın yapısal evriminde önemli rol oynadığını ve en son hareketinin sol yönlü doğrultu atımlı olduğunu belirtmektedir.

Erdem TALAYHAN / İçerik Editörü
erdem@sakinca.com
@sakinca_dunya      (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});