Son Dakika! TÜİK'e göre enflasyon yüzde 50'ye dayandı!
TÜİK, ocak ayına ilişkin tüketici enflasyonunu açıkladı. Buna göre ocak ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 11.1, yıllık yüzde 48.7 arttı. Beklenti aylık yüzde 10.09 yıllık yüzde 48.42'ydi. 2022 yılı Ocak ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise yüzde 21,90 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 18,91 ile konut ve yüzde 12,82 ile ev eşyası oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon sepetinde yer alan ürünleri ve ağırlıklarını güncelledi. Elektrik, doğalgaz ve kiranın payı azalmasaydı yüzde 48,67 olarak açıklanan yıllık enflasyon yüzde 50'nin üzerine çıkacaktı.
Geçtiğimiz hafta Sait Erdal Dinçer'in Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı'ndan alınıp yerine Erhan Çetinkaya'nın atanması sonrası herkes nefesini tutmuş, resmi kurumun bugün açıklayacağı enflasyon verilerini bekliyordu.
TÜİK’in açıklamasından yaklaşık 45 dakika önce bağımsız araştırma grubu ENAGrup, enflasyon oranı olarak kabul edilen Tüketici Fiyatı Endeksi’nin ocak ayında yüzde 114,87 olarak açıkladı.
ENAG’ın bu verisi sonrası TÜİK her zamanki gibi saat 10’da enflasyon oranını açıkladı. 2021 yılının ocak ayında enflasyon yüzde 48,67 idi.
AKP’NİN ÜÇLÜ KOALİSYONDAN DEVRALDIĞI ENFLASYON YÜZDE 31,8’Dİ
Yıllar sonra resmi enflasyon yüzde 50 seviyesini zorluyor.
Adalet ve Kalkınma Partisi 3 Kasım 2002'de seçimleri kazandığında, o dönem Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasaklı olması nedeniyle hükümeti Abdullah Gül kurdu.
Gül, TBMM’de 28 Kasım’da güven oyunu alıp başbakanlık koltuğuna oturduğunda, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle tümü seçimlerde baraj altında DSP-ANAP-MHP koalisyonunun AKP’ye bıraktığı enflasyon yüzde 31,8 idi.
2011 yılının şubat ayında yüzde 4,11 ile AKP iktidarında en düşük seviyeyi gören enflasyon 2017 yılının şubat ayından beri sadece üç kez yüzde 10 seviyesinin altına inebildi.
ALAATTİN AKTAŞ: TÜFE’DE ELEKTRİK, DOĞALGAZ VE KİRANIN AĞIRLIĞI DÜŞTÜBugün 20 yıl önce üçlü koalisyonun kendisine bıraktığı enflasyonun yüzde 50 üzerinde bir enflasyona ulaşılsa da aslında her yeni yıl başında olduğu gibi enflasyon sepetinde değişiklik yapılmasa yüzde 48,67’lik bu oran da aşılacaktı.
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, 31 Ocak’ta kaleme aldığı köşe yazısında enflasyon sepetindeki değişikliğe dikkat çekti.
Aktaş, dört gün önceki yazısında şunları söyledi:
"Bu ay en çok konuşulan zammın ne olduğu sorulsa hiç kuşku yok elektrik zammı yanıtı verilir. Hatta bırakın ocak ayını, belki yılın tümünde bile en çok bu zammı konuşacağız. Aralıktan ocak ayına geçişte zam oranı yüzde 70-75 arasında hesaplanıyor. Sosyal medyada elektrik faturasını paylaşan paylaşana... Üstelik ocak ayında gelen faturalar zammı tam yansıtmıyor.
Hemen söyleyelim; elektrik faturasının TÜFE'deki ağırlığı düşecek. Evet düşecek. Elektriğin geçen yılki TÜFE'de yüzde 2.71 olan ağırlığının ocak ayı için yüzde 2.3-2.4 düzeyine ineceği hesaplanıyor.
Oysa aylık geliri 5 bin lira olan ve ayda en iyi ihtimalle 400 liralık elektrik faturası ödeyen bir aile için elektriğin payı yüzde 8. Vatandaş evinde, işyerinde elektriğe her zamankinden çok daha fazla para ödeyecek; toplam giderde elektrik çok daha fazla yer tutacak ama TÜFE'de ocak ayında elektriğin payı düşecek.
Bu kapsamda elektriğin yanı sıra yılbaşında yüzde 25 zam gelen doğalgazın ağırlığında da gerileme olacak. Aynı şekilde kira ve sigaranın ağırlığında da...
Buna karşılık otomobil ve akaryakıt gibi kalemlerde ağırlıklar artacak.
Tekrarda yarar var; ağırlıkların düzeyi kimi zaman fiyat değişiminden daha önemli hale gelir."
Aktaş’ın Dünya gazetesindeki köşesinde bu yılki TÜFE sepetinde ağırlıklı olarak yer alan ürünlerin oranlarına da yer verdi.