YSK'nın kararı kafaları karıştırdı

YEDEK PUSULALAR

Bunun üzerine değişik alternatifler değerlendiren YSK, sonuçta; her sandık için 365 oy pusulası, seyyar sandıklar için 50 oy pusulası bastırılmasına, oy pusulası paketlerinin bu sayılarla oluşturulmasına ve her ilçe seçim kuruluna 3 paket yedek oy pusulası paketi gönderilmesine karar verdi.

Bu karar, o seçim çevresinde yapılacak her seçim türü için ayrı uygulanacak. Bir yetkili YSK’nın bu kararını şöyle yorumladı:

“Kararın anlamı seçmen sayısından çok fazla sayıda oy pusulası basılacağıdır. 70 seçmeni olan bir sandık için bile 365 oy pusulası basılacağıdır. Esas olan sandık tutanak defterine oy pusulası sayılarını yazmak, mühürendiklerini yine tutanak defterinde kayıt altına almak ve sandık sonuç tutanağına kullanılmayan oy pusulası sayısını yazmaktır. 16 Nisan referandumu hariç oy pusulalarının sayılarını hep kontrol edilebiliyordu.”

KARAR NE ANLAMA GELİYOR

Halktv.com.tr’ye konuşan Avukat Mehmet Hadimi Yakupoğlu, YSK bugün oy pusulası basımı kararını değiştirdi. Önceki karar,her sandık için seçmen sayısının %15 fazlasıyla oy pusulası basımı idi. Bu 2972 S.K. hükmü. Malûm oy pusulalarının il seçim kurulları bastıracak. Ancak Ankara ve İstanbul il seçim kurulları başvuruda bulunarak,her sandık için sabit bir sayı belirlenmesini aksi takdirde mevcut imkanlarla hata yapılmasının kaçınılmaz olduğunu bildirdiler.

Bunun üzerine değişik alternatifler değerlendirilerek,sonuçta; her sandık için 365 oy pusulası, seyyar sandıklar için 50 oy pusulası bastırılmasına,oy pusulası paketlerinin bu sayılarla oluşturulmasına ve her ilçe seçim kuruluna 3 paket yedek oy pusulası paketi gönderilmesine karar verildi.