TUS kontenjanlarındaki artışa tepki

Sonuçları geçtiğimiz hafta açıklanan Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'nın (TUS) ardından, bugün kontenjanlar ve tercih kılavuzu kamuoyuyla paylaşıldı. Ancak kontenjanlardaki artış, hekimlerin tepkisini çekti. Binlerce kişi, sosyal medyada eleştirilerini dile getirdi.

Bu eleştiriler; sağlık çalışanlarının meslek hayatlarında yaşadıkları zorluklar, eğitim verecek hocaların bu kadrolar karşısında yetersiz kalma ihtimali ve altyapıdaki eksiklikler çevresinde şekillendi. 

Türk Radyoloji Derneği'nin konuyla ilgili resmi sosyal medya hesaplarında yayınladığı açıklamada şunlar kaydedildi:

"(...) Bu dönem göz önüne alındığında, toplam uzmanlık öğrencisi sayısında, sırası ile Çocuk Hastalıkları (1028 uzmanlık öğrencisi), İç Hastalıkları (979 uzmanlık öğrencisi) ve Acil Tıp (865 uzmanlık öğrencisi) branşlarının arkasından toplam 761 uzmanlık öğrencisi ile dördüncü sıradayız. Bunun yanında önceki 2021 Eylül TUS’u ile karşılaştırıldığında 5,55 kat artış ile en yüksek artış oranına sahibiz. Çocuk hastalıklarının artışı 1.37, iç hastalıklarının artışı 1.20, Acil Tıp’ın artışı 1.43’dür.

'HALK SAĞLIĞI ANLAMINDA CİDDİ BİR PROBLEM'

Elimizden gelenin en iyisini yapmaya ve göz bebeğimiz olan uzmanlık öğrencilerimizi yine en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Ancak, radyoloji teknoloji ile içi içe olan bir alandır. Bir uzmanlık öğrencisinin yeterli altyapı ve yeterli sayıda öğretici ile yetişeceği göz önüne alınırsa öğretici ve teknoloji anlamında yeterli yatırım yapılmadan, radyoloji uzmanlık öğrencisi sayısının arttırılmasının hem mesleki hem de halk sağlığı anlamında ciddi bir problem olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda gerekli girişimleri başlatmış bulunuyoruz. (...)"

'KADROLARDAN ÖNCE ŞARTLARI DÜZELTİN'

Birlik ve Dayanışma Sendikası'nın açıklamasında da geçim kaygısı nedeniyle köklü, iyi eğitim veren kurumların olduğu büyük ve pahalı şehirlere kimsenin gitmek istemediği belirtildi. "Kadrolardan önce şartları düzeltin. Hekim açığı böyle kapatılamaz" dendi. 

Bu noktada bazı sosyal medya kullanıcıları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurtdışına gitmek zorunda kalan veya özel sektöre geçen hekimler için kullandığı "Gidiyorlarsa gitsinler" sözlerini hatırlattı.

Çocuk nörolojisi doktoru olduğunu belirten bir kişi, "Yani diyorlar ki; biz senin özlük haklarını iyileştirmeyeceğiz, bu kadro sayılarıyla yerine yenisini de buluruz. Varsın gitsinler" paylaşımında bulundu.