İngiliz gazeteleri Maradona'nın ölüm manşetini böyle verdi... Tepki üzerine tepki yağdı

Ünlü İngiliz gazeteleri Maradona’nın ölüm haberini 1986 Dünya Kupası’nda ikonik hale gelen ‘Tanrının eli’ üzerinden görerek ‘Şimdi o tanrının elinde’ manşetlerini attı. Aynı başlıkla çıkan 4 gazete de Maradona’nın 1986 Dünya Kupası Çeyrek Finali’nde elle attığı gol fotoğrafını kullandı.

Futbol kamuoyunun Pele ile birlikte yüzyılın futbolcusu olarak kabul ettiği Maradona’nın ölüm haberini bu manşetlerle yayınlayan gazeteler sosyal medyada da büyük tepki çekti.

Fransa’nın kapaklarıyla ünlü L’Equipe gazetesi ise Maradona’nın ölümü için ‘Tanrı öldü’ manşetini kullandı.

SEMBOLİK BİR İNTİKAM DEMİŞTİ

Hatırlanacağı üzere Diego Maradona, 1986 Dünya Kupası’nda futbol tarihine geçen golü elle atıp atmadığı sorusuna “Tanrı’nın eliydi” demişti. İngiltere’yle yapılan 4 yıl önceki savaşı hatırlatan Arjantinli, golün sembolik bir intikam olduğunu da dile getirmişti.

60 yaşında hayatını kaybeden Diego Maradona'nın 1986 Dünya Kupası çeyrek finalinde Arjantin'in İngiltere'yi 2-1 yendiği maçta attığı ikinci gol, birçok otorite tarafından “yüzyılın golü” olarak kabul edilir ancak daha çok ilk golü yani “Tanrı’nın eli” her şeyden daha fazla konuşulmuştur.

30 SANTİMETRE DAHA KISAYDI

Mücadelede dakikalar 51’i gösterirken gelişen Arjantin atağında Hodge’ın ters vuruşunda penaltı noktasına doğru koşan Diego Maradona, kaleci Shilton karşısındaki yaklaşık 30 santimetrelik boy dezavantajını eliyle kapatmış ve İngiliz file bekçisinden önce topa dokunarak gol atmıştı.

Bu golden sadece 4 dakika sonra bir kez daha sahne alan Diego Maradona, Hector Enrique’den aldığı topu 60 metre sürerek Peter Beardsley, Peter Reid, Terry Butcher, Terry Fenwick ve Peter Shilton’ı; sonra yine Butcher’ı alt ederek ağları havalandırmıştı. Futbol açısından çok daha zor ve estetik olan bu gol değil, ilki hafızalara kazınmıştı.

Asif Kapadia’nın yönetmenliğini yaptığı belgeselde bu konuya dair açıklama yapan Maradona, golden 4 yıl önceki Falkland Savaşı’nı hatırlatmış ve bu golün sembolik bir intikam olduğunu dile getirmişti. Arjantinli efsane, o dönem İngilizlerin “Tanrı bize yardım elini uzattı” deyimini sık sık kullandığını belirtmişti.

Ferit SEÇKİN / İçerik Editörü
ferit@sakinca.com
@ferit_seckin (adsbygoogle = window.adsbygoogle || ).push({});