Savaşın sekizinci günü: Rusya-Ukrayna ikinci kez masada

­Savaşın sekizinci gününde yaşanan son gelişmeler:

Kiev metro istasyonunda sivillerin gergin bekleyişleri sürüyor

Her savaşta olduğu gibi Rusya-Ukrayna savaşında da en büyük zararı siviller gördü. Başkent Kiev’de bombardımanlardan korunmak için metro istasyonlarına sığınan halkın gergin bekleyişi sürüyor.

Rusya-Ukrayna savaşı, 8’inci gününde devam ediyor. Rus ordusu başkent Kiev’e ilerlerken, yer yer sivil yerleşim yerlerinin bulunduğu noktalar da hedef alınıyor. Siviller ise Kiev’de bulunan metro istasyonlarında bombardımanlardan korunmaya çalışıyor. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, bombardımanlardan korunmak için metro istasyonlarına sığınan sivillerin fotoğraflarını yayınladı. Fotoğraflarda, birkaç bavula sığdırabildikleriyle metro istasyonlarına akın eden kadın, çocuk ve yaşlılar yer aldı.

Rusya: Ukrayna ile görüşmelerin ikinci turu bir yere varabilir

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna tarafı ile gerçekleştirdikleri barış görüşmelerinin ‘gelecek vaat ettiğini’, müzakerelerin bir yere varabileceğine inandıklarını kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, ilişkilerin Ukrayna’daki durum nedeniyle çok gerilmiş olmasına karşın ABD ile diyaloğu kesme niyetinde olmadıklarını belirtti.

'Görüşmelerinin ikinci turunun gerçekleştirileceği yer değiştirilebilir'

Rusya-Ukrayna delegasyonlarının bugün gerçekleşmesi beklenen ikinci tur barış görüşmelerinin yerinin değişebileceği belirtildi.

Sputnik'in diplomatik bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Belarus’taki Belovejskaya Ormanı yakınlarında gerçekleşmesi planlanan görüşmelerin, ülkenin Brestskaya bölgesinde yer alan başka bir alanda düzenlenebileceği ifadeleri yer aldı.

Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ikinci turu bugün

Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ikinci turuna bugün ev sahipliği yapması beklenen Belarus'un Ukrayna ve Polonya’ya sınır şehri olan Brest’teki "Hunter's House" görüntülendi.

Fransa'dan vatandaşlarına: Rusya'yı terk edin

Fransa hükümeti, Rusya'da bulunmaları kendileri ya da aileleri için hayati önem taşımayan Fransız vatandaşlarına Rusya'dan ayrılmaları önerisinde bulundu.

Çin Dışişleri'nden açıklama: Endişeliyiz

Çin Dışişleri tarafından yapılan açıklamada, "Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği'nde görev yapan Rus diplomatların sınırdışı edilmesi konusunda endişeliyiz" denildi.

Rusya: Rus güçleri Harkov bölgesindeki Balakleya kentini ele geçirdi

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Rus güçlerinin Ukrayna’nın Harkov bölgesinde yer alan Balakleya kentini ele geçirdiklerini belirtildi.

Açıklamaya göre, Rusya ordusu Ukrayna'nın başkenti Kiev’in Lısaya Gora bölgesinde bulunan bir yedek radyo-televizyon kulesini de vurup devre dışı bıraktı.

Bunun dışında Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana Ukrayna ordusuna ait 62 komuta ve irtibat noktası, 39 hava savunma sistemi, kara konuşlu 49 uçak, havalanmış durumdaki 13 uçak, 606 tank, 67 roketatar sistemi, 227 havan topu, 53 insansız hava aracının imha edildiğini de kaydetti.

Almanya'dan Ukrayna'ya 2 bin 700 uçaksavar füze tedariki

Alman DPA ajansında yer alan habere göre, Ekonomi Bakanlığı Ukrayna'ya 2 bin 700 uçaksavar füzesi tedarikini onayladı.

ABD: Çin, Rusya'dan saldırıyı ertelemesini istedi

Amerikalı istihbarat yetkililerinin, Çin'in Rusya'dan Ukrayna saldırısını Pekin Kış Olimpiyatları bitinceye kadar ertelemesini istediği bilgisine ulaştığı belirtildi. Rusya'nın Ukrayna saldırısı ise olimpiyatların hemen ardından başlamıştı. (ABD istihbaratı haberinin detayları için tıklayınız.)

ABD'den Ukrayna'ya yüzlerce füze desteği

ABD'nin Rusya ile devam eden savaşta Ukrayna'ya 200'ü bu hafta içinde olmak üzere, yüzlerce Stinger hava savunma füzesi sağladığı bildirildi.

Amerikan medyasına konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı kongre kaynakları, ABD yönetiminin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine askeri yardım olarak yüzlerce Stinger hava savunma füzesi sağladığını ifade etti. Kaynaklar, sadece 200 adet Stinger füzesinin bu hafta içinde teslim edildiğini belirtti. (ABD'nin Ukrayna'ya füze desteği haberinin detayları için tıklayınız.)

Kazakistan, Rusya'ya yeni sevkiyat rotaları arıyor

Kazakistan hükümeti, Letonya limanları Riga ve Ventspils'in yanı sıra Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye koridoru üzerinden mal sevkiyatı yapmak için görüşmeler gerçekleştirdiğini bildirdi.

Kazak ihracatçılarının yüklerini Rusya'nın Novorossiysk ve St. Petersburg limanlarından sevk etmede güçlüklerle karşılaştıkları bildirildi.

Putin, İsrail ve Hindistan Başbakanı ile telefonda görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüştü. Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, ayrı ayrı yapılan telefon görüşmelerinde "Rusya’nın Donbas’ı korumak için özel askeri operasyonu" ele alındığı belirtildi.

Putin'in Bennett ile görüşmesinde, Rusya’nın Ukrayna konusundaki pozisyonunu anlattığı ifade edilen açıklamada, "Putin, Rusya'nın güvenlik çıkarlarının koşulsuz olarak dikkate alınması, Ukrayna devletinin militarizmden ve Nazizm’den arındırılması, Ukrayna’nın tarafsız ve nükleer olmayan statüsünün sağlanması, Rusya'nın Kırım üzerindeki egemenliği ve (bağımsızlığını tek taraflı ilan eden ve Rusya tarafından tanınan) Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığının tanınması konusundaki tutumunu özetledi" ifadelerine yer verildi.

BM: 1 milyondan fazla mülteci komşu ülkelere geçti

BM, Rusya-Ukrayna savaşında 1 milyondan fazla mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini duyurdu.

39 ülkeden UCM başvurusu

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, Ukrayna topraklarında işlenen suçların soruşturulması için Mahkeme'ye taraf 39 ülkenin müracaat ettiğini açıkladı. Han, yaptığı yazılı açıklamada, aralarında İngiltere, Fransa ve Almanya'nın da aralarında bulunduğu UCM'ye taraf 39 ülkeden, Ukrayna'da işlenen suçların soruşturulması için başvuru aldıklarını bildirdi.

Han, ülkelerden gelen bu başvurularla Ukrayna'daki savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım suçuna ilişkin delillerin toplanmaya başladığını kaydetti.

Zelenski: Bir haftada yaklaşık 9 bin Rus askeri öldürüldü

Ulusa sesleniş konuşması yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ise Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik planlarını bir haftada bozduklarını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları esnasında Rus askerlerinin moralinin bozulduğunu ifade eden Zelenskiy, "Yıllardır hazırladıkları planları bozduk. Daha fazla işgalci bizden evlerine doğru kaçıyor" dedi.