Sigaradan akaryakıta, iletişimden ulaştırmaya art arda zam fırtınası başlıyor

Seçimler tamamlandı, merakla beklenen yeni kabine açıklandı. Ekonominin başına Mehmet Şimşek getirildi. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in ekonomide atacağı adımlar piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Dün bu adımların ilk sinyallerini veren Şimşek, devir teslim töreninde yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin rasyonel zemine dönme dışında seçeneği kalmamıştır" dedi.

CHP'den 'zam sağanağı' uyarısı

Döviz piyasasındaki endişelendiren yükseliş, Şimşek'in bakanlığının açıklanmasının hemen ardından da devam ederken CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat'tan Twitter'da dikkat çekici bir paylaşım geldi.

Şimşek'in dün yaptığı açıklamaların bir "itiraf" olduğunu söyleyen Karabat, faturanın bir kez daha vatandaşa kesileceğini söyledi. Bütçe açığının 2023'ün ilk 4 ayında 382,5 milyar lira seviyesinde gerçekleştiğini hatırlatan Karabat, "'Şeffaflık' diyen Şimşek, ilk iş olarak mayıs enflasyonunu %0,04 açıkladı. Böylece çalışan ve emeklilerin zamlarından çalmış oldu. Yani ilk bütçe tasarrufuna imza attı" dedi.

"Enflasyonu 'şimşek' çarpmış"

ENAG, TÜİK ve İTO Geçinme Endeksi verilerinin farklılıklar gösterdiğini aktaran Karabat, TÜİK'in mayıs ayı enflasyonu için açıkladığı yüzde 0,04'lük oran için "Belli ki enflasyonu 'şimşek' çarpmış" dedi.

2018 yılından bu yana servet transferinin hızlandığını söyleyen Karabat, "2022’de en yüksek gelire sahip %20’lik nüfus, toplam milli gelirin yüzde 48’ini aldı. Bu tabloda gelir adaletsizliğini net bir şekilde görebilirsiniz" diyerek şu tabloyu paylaştı:

Seri zamlar başlayacak

Sigaradan akaryakıta, iletişimden ulaştırmaya kadar art arda zamlar yapılacağını söyleyen Karabat, "Çünkü, ülkede bozulan gelir dağılımını düzeltmek yerine, yine dolaylı vergilerle halkın sırtına binecek. Kamuda israf engellenmeyecek, tasarruf yapılmayacak ama vatandaş sürekli vergi ödeyecek" diye yazdı.