Uganda, Mozambim gibi ülkelerin davet edildiği Demokrasi Zirvesi’ne Türkiye davet edilmedi
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Demokrasi ve İnsan Hakları Direktörü Robert Berschinski gazetecilerin zirveyle ilgili sorularını yanıtladı. Zirvenin demokratik kurumların güçlendirilmesi, insan haklarının korunması ve yolsuzlukla mücadele gibi konulara odaklanmak için düzenlendiği vurgulayan Berschinski, zirvede 120 ülkeden üst düzey hükümet yetkililerinin katılacağını açıkladı.
Berschinski, 9-10 Aralık 2021’de düzenlenen ilk zirvedeki katılımcılara sekiz ülkenin daha eklendiğini açıkladı: Bosna Hersek, Lihtenştayn, Fildişi Sahili, Gambiya, Moritanya, Mozambik, Tanzanya ve Honduras.
Türkiye yine yok
Bir hafta sonra ikincisi düzenlenecek zirveye de Türkiye’nin yine davet edilmediği ortaya çıktı. Berschinski, Türkiye’nin davet edilmediğini doğruladı fakat neden davet edilmediğine dair bir bilgi paylaşmadı.
VOA Türkçe’den Dilge Timoçin’in sorularını yanıtlayan Berschinski şunları söyledi:
“Türkiye, ABD’nin önemli bir NATO müttefiki ve son derece önemli bir ortağı olmaya devam etmektedir ABD hükümeti, ülkedeki demokrasi ve insan haklarının durumuna ilişkin değerlendirmelerimiz konusunda oldukça net olmuştur. Ancak Türkiye’nin ikinci zirveye davet edilmediğini sizin için teyit edebilirim.”
ABD Başkanı Joe Biden, Mart 2020’de Foreign Affairs için kaleme aldığı makalede görevdeki ilk yılında demokratik kurumları güçlendirmek, demokrasiden geri adım atan ülkeler ile yüzleşmek ve ortak bir gündem oluşturmak için dünya demokrasilerini bir araya getireceğini belirtmişti. Türkiye, 9-10 Aralık 2021’de düzenlenen ilk Demokrasi Zirvesi’ne de davet edilmemişti.