Vatandaş özel bankalara çağrı yaptı... Sosyal medyadan mesaj yağdı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomiye etkilerini azaltmak, vatandaşların işsiz kalmasının önüne geçebilmek ve iş gücü piyasasını ayakta tutmak için devreye alınan tedbirler kapsamında kamu bankalarının da sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye başladı. Ancak özel bankalardan bazıları bu konuda vatandaşın beklediği atılımları henüz gerçekleştirmedi. Sosyal medyada bu konuyu gündeme getiren vatandaş mesaj üzerine mesaj yağdırdı. Bunun üzerine özel bankalar da arka arkaya borç ertelemesi kararları aldı. İşte borç ertelemesi yapan bankalar

QNB Finansbank kredi kartı ve kredi kullanan müşterilerine 3 ay erteleme yaptı

Vatandaşın çağrısına ilk cevap QNB Finanbank'tan geldi. QNB Finansbank kredi kartı ve kredi kullanan müşterilerine erteleme desteği verdi. QNB Finansbank yaptığı açıklamada  "Kredi kartı ve kredi erteleme desteğimiz ile müşterilerimizin yanındayız. Bankamızdan kredi kartı bulunan ve kredi kullanan bireysel ve tüzel müşterilerimizin, ödeme sıkıntısı çekmeleri durumunda kredi kartı ve kredi anapara,faiz ve komisyon ödemelerini 3 ay süre ile erteleyeceğiz." açıklamasında bulundu.

Kuveyt Türk 3 ay erteleme kararı aldı

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla ilgili alınan önlemler kapsamında, Kuveyt Türk’ün bireysel ve tüzel müşterilerine destek olmak amacıyla aldığı kararlar şöyle:

* Salgından etkilenen tüm müşterilerin ihtiyaç duyması veya talep etmesi halinde kredi kartı borçları 3 ay ötelenebilecek.

* Salgından etkilenen sektörlerde bulunan tüm segmentlerdeki müşterilerin bugüne kadar kullandıkları finansman, ihtiyaç duymaları halinde -ödemesiz dönem dahil- mevcut vade yapısından daha uzun bir vadede yapılandırılması sağlanabilecek.

#ÖzelBankalaraÇağrım etiketi altında vatandaşın attığı o mesajlardan bazıları...

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Garanti Bankası 30 Haziran 2020 tarihine kadar erteleme kararı aldı

Garanti Bankası "Koronavirüs salgını sebebiyle gerek toplum sağlığını korumak gerekse salgının ekonomiye olası etkilerini hafiftletmek üzere yeni tedbirler geliştirdik." diyerek şu kararları aldı

* Müşterilerimizin ihtiyacına göre, kredi anapara, faiz ve taksit ödemelerini herhangi bir ek koşul aramadan 30 Haziran 2020 tarihine kadar erteleyeceğiz.

* Ticari kredilerde mevcut kredilerin anapara ödemelerini 6 aya kadar uzatılabilecek. Sonrasında firmaların nakit akışına göre yendien yapılandırma sağlayacağız.

* KOBİ'lere mikro ölçekli işletmelere ginansal yükümlülüklerini karşılayabilmeleri adına, ihtiyaç durumunda limit desteği verilecek.

* Kredi kartı borcu olan bireysel müşterilere destek çalışması başlatılacak.

AKBANK 30 Haziran 2020 tarihine kadar erteleme kararı aldı

* Bireysel ve tüzel müşterilerimizin 30 Nisan'a kadar olan anapara,faiz ve taksit ödemeleri talep olması halinde mevcut koşullarla 30 Haziran'a kadar ötelenebilecektir.  

* Mobil, İnternet Şube ve ATM üzeridnen EFT ve Havale işlemleri 30 Nisan'a kadar ücretsiz yapılacaktır. ATM'lerden günlük para çekme limiti kart ile ücretsiz 5.000 TL ve AKBANK mobil'den QR kod ile ücretsiz 5.000 TL olmak üzere 10.000 TL'ye çıkarılmıştır. 

İŞ BANKASI 30 Haziran 2020 tarihine kadar erteleme kararı aldı

Bugüne kadar nice zorluğu hep birlikte aştık; bugün de içinde bulunduğumuz bu zor dönemin üstesinden yine hep birlikte geleceğiz. Sürecin olumsuz etkilerini hafifletebilmek amacıyla hazırladığımız ekonomi destek paketi detayları şu şekilde...

• Müşterilerin 30 Nisan’a kadar ihtiyaç duyması halinde; anapara/faiz/taksit ödemelerinin ilave bir koşul aranmaksızın 30 Haziran’a kadar ötelenmesine imkan verilecek.

• Salgın sebebiyle mali bünyesi olumsuz etkilenen başta turizm, lojistik, AVM, perakende sektörleri olmak üzere sektör ayrımı olmaksızın her bir ihtiyaç, vaka bazında değerlendirilerek ödemesiz dönem dahil gerekli tüm destek verilecek.

• KOBİ’lerimizin ve mikro işletmelerin, tabana yaygın yararlanmasını teminen, salgın öncesi girdiği ticari yükümlülüklerinin yerine getirilebilmesi amacıyla mevcut limitlerle desteklenmesi ve gerekirse ilave limit için de azami çaba gösterilecektir.

• Maaş anlaşmalı olsun olmasın Banka müşterilerinin önümüzdeki 3 aya ait maaş ödemelerini herhangi bir istihdam azaltımı yapmamaları kaydıyla gerekirse ilave limit tahsisi suretiyle ödenmesine katkı sağlanacak.

• Dijital kanallar üzerinden yapılacak EFT/havale işlemlerinden 30 Nisan’a kadar (karttan karta havale dahil) hiçbir Banka müşterisinden ücret alınmayacaktır.

• Sağlık ve gıda başta olmak üzere, müşterilerimizin alışveriş anında ihtiyaç duyması halinde kredi kartı limitlerinde artırıma gidilecek.

• POS ve ÖKC ücretleri 3 ay boyunca ötelenecek.

• Bireysel müşterilere; talep halinde tüketici kredisi, kredi kartı ve ek hesap ödemelerini 3 ay boyunca öteleme imkanı getirilecek.

İş Bankası; bu tedbirler manzumesi ile sınırlı olmamak ve başta işini kaybeden vatandaşlara sağlanacak kolaylıklar olmak üzere, “Türkiye’nin Bankası” olarak ülkenin içine girdiği zorlukları aşmak için yapıcı ve çözümcü anlayışını bugüne kadar olduğu gibi sürdürerek her türlü ilave tedbiri alacaktır.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

DENİZ BANK 30 Hazrian'a kadar ertelendi

Bireysel ve ticari müşterilerimziden talep edenler 30 Nisan'a kadar olan anapara, faiz ve taksit ödemeleri mevcut koşullarla 30 Haziran'a kadar ötelenebilecektir.   Mobil, İnternet Şube, ATM, fastPay ve iletişim merkezi üzerinden yapılacak EFT ve havale işlemleri aksi belirtilene kadar ücretsiz yapılacak   Toplum sağlığı açısından şube mesai saatleri 12:00 -17:00 saatleriarasında yapılabilecek

TEB erteleme kararını tepkiler sonrası aldı

TEB son olarak yaptığı resmi açıklamada "Toplum sağlığının korunması için resmi makamların aldığı karar ve önlemler doğrultusunda Şubelerimiz, bankacılık işlemlerini sağlıklı ve aksatmadan sürdürebilmek için 23.03.2020 Pazartesi tarihi itibarıyla hafta içi her gün 12:00 – 17:00 saatleri arasında müşteri kabul edecektir." dedi. Ancak erteleme kararı ile ilgili bir bildiri yayımlanmamıştı. Bugün çığ gibi büyüyen tepkiler sonrası TEB'de ertelemeye uydu

Bu kapsamda TEB'den kredi kullanan bireysel ve tüzel müşteriler, yaşanan salgın nedeniyle ödeme sıkıntısı çekmeleri durumunda başvuruda bulunarak, 30 Nisan'a kadar olan anapara ve faiz ödemelerini aynı koşullarla 3 ay erteleyebilecek. Kredi ödemelerinde erteleme talebinde bulunmak isteyen müşteriler, TEB Şubeleri ve TEB Çağrı Merkezi üzerinden başvuru yapabilecek.

25 Mart tarihi itibarıyla, CEPTETEB, CEPTETEB İŞTE ve Kurumsal İnternet Şubesi üzerinden yapılan havale ve EFT işlemlerinden 30 Nisan'a kadar masraf alınmayacak. Ayrıca, TEB müşterileri "Üç Banka Tek ATM" noktalarından para çekme, yatırma, bakiye görüntüleme ve kredi kartı borcu ödeme gibi işlemleri 30 Nisan'a kadar ücretsiz yapabilecek.

Bunlarla birlikte TEB, müşterilerinin ticari faaliyetlerini sürdürebilmesi için desteklenmesi konusunda çalışmalarına devam edecek.

.

İNG BANK da erteleme kararı almadı 

İNG BANK koronavirüs kapsamında 12:00 – 17:00 saatleri arasında müşteri kabul edecek. Bankanın erteleme kararı ile ilgili bir bildiri yayınlamaması tepkilere neden oldu.

YAPI KREDİ BANKASI borçları ertelemeyince tepkiler çığ gibi büyüdü

Yapı Kredi Bankası da koronavirüs kapsamında müşterilerine şubelerde sadece 12:00 – 17:00 saatleri arasında hizmet yapacak. Bankanın erteleme kararı ile ilgili bir bildiri yayınlamaması büyük tepkilere neden oldu.

ZİRAAT BANKASI ekonomik destek paketine böyle cevap verdi

Ziraat Bankası bu yaklaşımla, “Ekonomik İstikrar Kalkanı” hamlesi doğrultusunda, Ziraat Bankası yeni bir adım atıyor; vatandaşlarımızın ve iş dünyamızın bu dönemde nakit akışlarında yaşayabilecekleri bozulmaya karşı aşağıda belirtilen destekleri devreye alıyor. Bu kapsamda:

1) 31.03.2020 tarihinde ödenmesi gereken dönem sonu taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen firma ve bireysel müşterilerin talepleri üzerine söz konusu ödemelerin ötelenmesine imkan verilmesi,

2) Nakit akışı bozulduğu için ödeme sorunu yaşayan müşterilerimizin mevcut kredilerinin; 6 aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere, turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde ise 12 aya kadar ilave süre tanınmak suretiyle, uygun vadeli yapılandırma uygulamalarının geliştirilmesi,

3) Personel maaşlarını, Bankamız üzerinden ödeyen firmaların 2020 Şubat ayı sonu itibarıyla mevcut istihdamlarını azaltmamaları kaydıyla; Önümüzdeki 3 aylık personel maaş gideri kadar ilave limit imkanı verilmesi,

4) Kredili müşterilerimiz tarafından Bankamız üzerine keşide edilmiş çeklerinin ödenmesi amacıyla kullanılmak üzere; genel kredi limitlerinin artırılarak ilave nakit kredi limiti tahsis edilmesi,

VAKIF BANK ERTELEME KARARINI BÖYLE DUYURDU

Kredi vadelerinin ertelenmesinden mevcut kredilerin yeniden yapılandırılmasına kadar pek çok maddeyi barındıran pakette yer alan destekler ise şöyle:

1- Firmaların, 31 Mart devre sonu faizleri de dahil olmak üzere 30 Haziran 2020 tarihine kadarki tüm kredi taksitleri ve ödemeleri konusunda esneklik sağlanması,

2- İstihdam koruma amaçlı kredi taleplerini karşılamak amacıyla işletmelere ‘3 aylık maaş gideri’ kadar uzun vadeli kredi kullandırılması,

3- İşletmelerin mevcut kredilerinin kendi nakit akışlarına uygun ve sektörel durumlarına göre ödemesiz dönemli olarak yeniden yapılandırılması,

4- Turizm ve şehir içi toplu taşıma dahil en çok etkilenen sektörlere özgü kredilerin 12 aya kadar ödemesiz dönemli olarak yapılandırılması,

5- Firmaların vergi, SGK gibi kamusal ödeme yükümlülüklerini kolaylaştırmak amacıyla nakit yönetim limitlerinin artırılarak, bu limitlerden yapılacak ödemelere 3 ay ödemesiz, 12 aya kadar taksit imkanı verilmesi,

6- Firmalara ait Business Kartlarda limit artırımına gidilerek, maliyetsiz tedarik kapasitelerinin artırılması, 7- VBanko Çek ürünü limiti ve yaygınlığının artırılarak, bankacılık garanti imkanının dolaşıma sürülmesi yoluyla nakit ihtiyacının azaltılması ve maliyetsiz finansman imkanı sağlanması,

8- Bireysel kredi ihtiyacı olan vatandaşlarımızın kredi taleplerinin VakıfBank Mobil, İnternet Bankacılığı ve Sky Limitler üzerinden sağlanarak salgın riskine maruz bırakılmaması,

9- Bireysel kredi müşterilerinin taksit, kredi kartı ödemelerinin 3 aya kadar ötelenebilmesi.

Öte yandan erteleme kararı almayan bankalara da tepki yağdı. 
İşte o mesajlardan bazıları...

 

Ferit SEÇKİN / İçerik Editörü
ferit@sakinca.com
@ferit_seckin (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});