Gözler Merkez'in faiz kararında: Yine 'nas' mı diyecek?
Gözler Merkez'in faiz kararında: Yine 'nas' mı diyecek?
Merkez Bankası 6 Mart Perşembe günü yılın ikinci faiz kararını açıklayacak. Peki Merkez Bankası faiz indirimine gidecek mi? İşte beklenti anketlerinin sonuçları...
Fed yetkilerinin sözle yönlendirmeleri de takip edilirken Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack, yaptığı konuşmada enflasyonun orta vadede kademeli olarak yüzde 2'ye düşeceğini beklemek için iyi nedenler olsa da bunun kesinlikten uzak olduğu belirterek "Enflasyon görünümüne yönelik yukarı yönlü riskler var." dedi.
Kansas City Fed Başkanı Jeff Schmid ise enflasyon beklentilerine ilişkin anket ölçümlerinin kusurlu olduğunu ancak enflasyon son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşmışken Fed'in gardını düşürmesinin zamanı olmadığını belirtti.
Schmid, enflasyona yönelik risklerin yukarı yönlü göründüğünü, artan belirsizliğin büyüme üzerinde baskı yaratabileceğini ifade etti.
Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da politika faizinin, ekonominin geri kalanını olumsuz etkilemeden, uzun vadede enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam edecek kadar kısıtlayıcı olmayı sürdürdüğünü söyledi.
Makroekonomik veri tarafında, ABD'de kişisel tüketim harcamaları, ocakta artış beklentilerinin aksine aylık yüzde 0,2 azaldı. Ülkede kişisel gelirler ise ocakta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,9 ile beklentilerin üzerinde arttı.
Fed'in enflasyon konusunda dikkatle izlediği, gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, geçen ay aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 2,6 ile beklentilere paralel artış gösterdi.
Bununla birlikte, ABD ekonomisi, 2024'ün dördüncü çeyreğinde yüzde 2,3 ile tahminlere paralel büyüdü.
New York Fed Tüketici Güven Endeksi, şubatta aylık 7 puan azalışla 98,3'e inerek beklentilerden fazla geriledi.
Söz konusu gelişmeler tahvil talebinin güçlenmesine neden olurken, geçen hafta ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi 15 baz puan azalışla yüzde 4,27'ye inerek, 11 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Dolar endeksi ise haftalık bazda yüzde 0,91 artışla 107,6'ya çıktı.
Küresel belirsizliklerin yatırımcıların güvenli liman varlık talebinin artırmasıyla üst üste rekor kıran altının ons fiyatının, 8 haftalık yükselişi sona erdi. Geçen hafta rekor seviyeleri gören altının ons fiyatı, haftalık bazda yüzde 2,94 azalışla 2 bin 849 dolardan alıcı buldu.
Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 1,27 düşüşle 73 dolara geriledi.
NEW YORK BORSALARININ KAFASI KARIŞIK
Kurumsal tarafta geçen hafta, bilançosunu açıklayan çip üreticisi Nvidia'nın geliri, 3 aylık dönemde yıllık bazda yüzde 78 artışla 39,3 milyar dolara ulaştı ve piyasa beklentilerini geride bıraktı. Gelirini bir önceki çeyreğe göre de yüzde 12 artıran Nvidia, geçen yılın aynı döneminde 22,1 milyar dolar gelir elde etmişti.
Nvidia hisseleri, yatırımcıların bilançoya dair yüksek beklentilerinin karşılanamamasının etkisiyle haftalık bazda yüzde 7,07 geriledi.
Avrupa satışlarında keskin bir düşüş yaşayan Tesla'nın hisseleri de haftalık bazda yüzde 13,3 değer kaybetti.
Bu gelişmelerle haftalık bazda S&P 500 endeksi yüzde 0,98 ve Nasdaq endeksi yüzde 3,38 değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,95 yükseldi.
Yeni haftada pazartesi günü S&P Global imalat sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), inşaat harcamaları, ISM imalat sektörü PMI, çarşamba ADP istihdam raporu, Fed'in "Bej Kitap" raporu, dayanıklı mal siparişleri, fabrika siparişleri, perşembe haftalık işsizlik maaşı başvuruları, dış ticaret dengesi, cuma tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı takip edilecek.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.