CHP Parti Sözcüsü Müslim Sarı: "15 Temmuz'un ardından ortaya konulan ilkelerimiz bugün de geçerliliğini koruyor"

Siyaset (SAKINCA ÖZEL HABER) - SAKINCA ÖZEL İÇERİK | 17.07.2026 - 21:37, Güncelleme: 17.07.2026 - 21:49
 

CHP Parti Sözcüsü Müslim Sarı: "15 Temmuz'un ardından ortaya konulan ilkelerimiz bugün de geçerliliğini koruyor"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Müslim Sarı, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
15 Temmuz darbe girişiminin 10'uncu yılı dolayısıyla konuşan Sarı, dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Yenikapı Mitingi'nde açıklanan 12 maddelik demokrasi manifestosunun bugün de güncelliğini koruduğunu söyledi. Manifestonun ilk maddesine dikkat çeken Sarı, devlet kurumlarının siyasetten uzak tutulması gerektiğini belirterek, "Kışlaya, ibadethanelere ve adliyeye siyaset yasağı getirilmeli. Devletin en hassas kalelerine siyaset sokulmamalıdır." ifadelerini kullandı. "Bağımsız yargı ve liyakat yeniden tesis edilmeli" Sarı, demokrasi manifestosunda yer alan bağımsız ve tarafsız yargı, liyakat sistemi, laiklik, parlamenter sistem, özgür medya ve sorgulayan eğitim anlayışının Türkiye'nin geleceği açısından önemini koruduğunu belirtti. Cumhuriyet'in kurucu değerlerine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Sarı, siyasi kutuplaşma yerine uzlaşı kültürünün güçlendirilmesi çağrısında bulundu. "FETÖ ile mücadele tamamlanmış değil" 15 Temmuz'un üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen FETÖ'ye yönelik operasyonların sürdüğünü hatırlatan Sarı, bunun örgütle mücadelenin henüz tamamlanamadığını gösterdiğini savundu. Sarı, şunları söyledi: "Aradan 10 yıl geçmiş olmasına rağmen halen FETÖ terör örgütüne yönelik operasyonların devam ediyor olması, bu meselenin tam anlamıyla çözülemediğini göstermektedir. Bu mücadelenin siyasi ayaklarının ve farklı bağlantılarının bulunduğuna ilişkin şüphelerimizi koruyoruz." CHP olarak terör örgütüyle mücadelenin hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde, herhangi bir zafiyet oluşturulmadan kararlılıkla sürdürülmesinden yana olduklarını ifade etti. "Türkiye, İran konusunda daha aktif rol üstlenmeli" Basın toplantısında dış politika başlığına da değinen Sarı, İran'da ateşkes sürecinin sekteye uğramasının bölgesel istikrar açısından ciddi risk oluşturduğunu söyledi. Savaşın yeniden başlamasının Türkiye'ye ekonomik ve jeopolitik maliyetler doğurabileceğini belirten Sarı, Türkiye'nin diplomatik girişimlerde daha etkin olması gerektiğini ifade etti. "Türkiye gibi itibarlı bir devletin yeniden arabulucu rolü üstlenmesi, bölgenin ihtiyaç duyduğu istikrarın sağlanması açısından tarihi ve politik sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi. Şehitler ve gaziler unutulmadı Konuşmasının sonunda 15 Temmuz şehitlerini anan Sarı, tüm şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi. Gazilerin yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Sarı, gazilere yönelik desteklerin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Müslim Sarı, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

15 Temmuz darbe girişiminin 10'uncu yılı dolayısıyla konuşan Sarı, dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından Yenikapı Mitingi'nde açıklanan 12 maddelik demokrasi manifestosunun bugün de güncelliğini koruduğunu söyledi.

Manifestonun ilk maddesine dikkat çeken Sarı, devlet kurumlarının siyasetten uzak tutulması gerektiğini belirterek,

"Kışlaya, ibadethanelere ve adliyeye siyaset yasağı getirilmeli. Devletin en hassas kalelerine siyaset sokulmamalıdır." ifadelerini kullandı.

"Bağımsız yargı ve liyakat yeniden tesis edilmeli"

Sarı, demokrasi manifestosunda yer alan bağımsız ve tarafsız yargı, liyakat sistemi, laiklik, parlamenter sistem, özgür medya ve sorgulayan eğitim anlayışının Türkiye'nin geleceği açısından önemini koruduğunu belirtti.

Cumhuriyet'in kurucu değerlerine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Sarı, siyasi kutuplaşma yerine uzlaşı kültürünün güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

" FETÖ ile mücadele tamamlanmış değil"

15 Temmuz'un üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen FETÖ'ye yönelik operasyonların sürdüğünü hatırlatan Sarı, bunun örgütle mücadelenin henüz tamamlanamadığını gösterdiğini savundu.

Sarı, şunları söyledi:

"Aradan 10 yıl geçmiş olmasına rağmen halen FETÖ terör örgütüne yönelik operasyonların devam ediyor olması, bu meselenin tam anlamıyla çözülemediğini göstermektedir. Bu mücadelenin siyasi ayaklarının ve farklı bağlantılarının bulunduğuna ilişkin şüphelerimizi koruyoruz."

CHP olarak terör örgütüyle mücadelenin hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde, herhangi bir zafiyet oluşturulmadan kararlılıkla sürdürülmesinden yana olduklarını ifade etti.

"Türkiye, İran konusunda daha aktif rol üstlenmeli"

Basın toplantısında dış politika başlığına da değinen Sarı, İran'da ateşkes sürecinin sekteye uğramasının bölgesel istikrar açısından ciddi risk oluşturduğunu söyledi.

Savaşın yeniden başlamasının Türkiye'ye ekonomik ve jeopolitik maliyetler doğurabileceğini belirten Sarı, Türkiye'nin diplomatik girişimlerde daha etkin olması gerektiğini ifade etti.

"Türkiye gibi itibarlı bir devletin yeniden arabulucu rolü üstlenmesi, bölgenin ihtiyaç duyduğu istikrarın sağlanması açısından tarihi ve politik sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Şehitler ve gaziler unutulmadı

Konuşmasının sonunda 15 Temmuz şehitlerini anan Sarı, tüm şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi. Gazilerin yaşadığı sorunlara da dikkat çeken Sarı, gazilere yönelik desteklerin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.